Shape
carespot.gr
carespot.gr

10 μύθοι και αλήθειες για τις ψείρες και η σωστή αντιμετώπιση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Νοεμβρίου 2021

Η πανδημία covid-19 έβαλε σε επαγρύπνηση κάθε γονέα για το παιδί το οποίο πηγαίνει στο σχολείο. Κάπως έτσι μπήκε σε δεύτερη μοίρα κάτι άλλο μεταδοτικό. Για τις ψείρες ο λόγος. Μπορεί να μην είναι επικίνδυνες για την υγεία ενός παιδιού ωστόσο αποτελούν αληθινό μπελά και μια αληθινά εκνευριστική κατάσταση που χειροτερεύει αν δεν προσεχθεί ενώ η εξάπλωση, και σε ενήλικες, είναι πάρα πολύ εύκολη. Αν λοιπόν έχουν «επισκεφθεί» το κεφαλάκι του παιδιού σας μην πανικοβάλλεστε ούτε να αισθάνεστε ντροπή. Μιλάμε για μια συχνή κατάσταση σε παιδιά κυρίως μεταξύ 3 και 11 ετών και «προτιμούν» τα κορίτσια (λόγω της πυκνότητας και το μήκος των μαλλιών) δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν τις συναντάμε και στα αγόρια. Επίσης δεν κάνουν διαχωρισμό οι ψείρες σε στυλ μαλλιών, π.χ. μπούκλες ή ίσια. 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλέψετε το παιδί σας να μην έρχεται σε άμεση, πολύ κοντινή, επαφή με άλλα παιδιά στο σχολείο. Ειδικά να αποφεύγει να φέρνει κοντά το δικό του κεφάλι με εκείνα των άλλων παιδιών ή να ανταλλάσσει αντικείμενα ή αξεσουάρ όπως καπέλα, σκούφους, τσιμπιδάκια κτλ. Αν πρόκειται για κορίτσι καλό θα είναι να πιάνει τα μαλλιά του αλογοουρά αν υπάρχουν κρούσματα ψειρών στο σχολείο. Αν διαπιστωθεί ότι έχει κολλήσει, πρέπει να απευθυνθείτε στο πιο κοντινό φαρμακείο για το κατάλληλο προϊόν ενώ θα πρέπει να τσεκάρετε και το δικό σας κεφάλι αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο (και αν πρόκειται για αγόρι) σκεφτείτε τη λύση του ξυρίσματος των μαλλιών για άμεσα και πιο δραστικά αποτελέσματα. 


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

1. Οι ψείρες δεν είναι «προϊόν» φτώχειας ή κακής υγιεινής. Προφανώς είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να μένει καθαρός.

2. Οι ψείρες δεν πηδούν ούτε πετούν. Απλά σέρνονται και κολλάνε με την απευθείας επαφή δύο ανθρώπων οι οποίοι π.χ. ποζάρουν για μια σέλφι με κολλημένα τα κεφάλια τους ή μοιράζονται την ίδια βούρτσα.

3. Μερικές φορές οι ψείρες δεν έχουν συμπτώματα και δεν γίνονται αντιληπτές για 4-6 εβδομάδες. Το βασικό σύμπτωμα είναι η φαγούρα. 

4. Οι ψείρες δεν είναι φορείς μετάδοσης ασθενειών.

5. Σε αντίθεση μ' αυτό που πιστεύουν αρκετοί, οι ψείρες δεν μεταδίδονται από κατοικίδια.

6. Οι ψείρες ζουν στο κρανίο και στον σβέρκο. 

7. Τα αυγά της ψείρας είναι δύσκολο απομακρυνθούν με το χέρι, απαιτείται πολύ πυκνή χτένα.

8. Οι ενήλικες ψείρες και οι κόνιδες πεθαίνουν 48 ώρες και μία εβδομάδα αντίστοιχα μετά την απομάκρυνσή τους από το κεφάλι ενός ανθρώπου.

9. Η πλύση ρούχων και σεντονιών σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου σκοτώνει ψείρες και κόνιδες. Αντικείμενα που δεν πλένονται, μπορείτε να τα κλείσετε σε πλαστικές σακούλες για δύο εβδομάδες. 

10. Τα κοινά σαμπουάν και το συχνό λούσιμο δεν σκοτώνει τις ψείρες, χρειάζονται τα κατάλληλα προϊόντα. 


Extra tips: Όταν τα παιδιά σας επισκέπτονται φιλικά σπίτια, συμβουλέψτε τα να μην ξαπλώνουν σε κρεβάτια ή χαλιά. Επίσης στο σπίτι κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τη δική του βούρτσα / χτένα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .