Shape
carespot.gr
carespot.gr

Έχεις αυξημένο ουρικό οξύ; Δες εδώ τι πρέπει να προσέξεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Νοεμβρίου 2016

Ουρικό οξύ. Σίγουρα το έχεις ακούσει, αν δεν σε ταλαιπωρεί ήδη. Πρόκειται για μια ουσία, άχρηστη για το ανθρώπινο σώμα, που παράγεται κατά το μεταβολισμό των πουρινών και αθροίζεται στο ανθρώπινο σώμα. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, ενώ ένα τμήμα του αποικοδομείται και στο έντερο.


  • Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

Πρόκειται για μια μορφή αρθροπάθειας. Προκαλείται από εναπόθεση ουρικών κρυστάλλων σε συνδυασμό με αύξηση του επιπέδου ουρικού οξέος στο αίμα, που οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Όσοι έχετε αυξημένο ουρικό οξύ ή ακόμα χειρότερο βιώσατε κρίση ουρικής αρθρίτιδας πρέπει καταρχάς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας στην περίπτωση που χρειαστεί φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Ταυτόχρονα πρέπει αν προσέξετε τη διατροφή σας. Το διαιτολόγιό σας πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  1. Περιορισμό των λιπών
  2. Αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά) οι οποίοι αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος
  3. Φυσιολογική κατανάλωση πρωτεϊνών, με έμφαση στη μείωση των πουρινών, που αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών
  • Ποια τρόφιμα περιέχουν πουρίνες;

Α] Τρόφιμα που απαγορεύονται (πλούσια σε πουρίνες)

  • Αυγοτάραχο, Μυαλά, Εντόσθια, Παστά, Αμύγδαλα, Μύδια, Χτένια, Σκουμπρί, Σάλτσες κρέατος, Ζύμη, Νεφρά, Σαρδέλες, Αντσούγιες, Ζωμός κρέατος, Κυνήγια, Χήνα, Πέρδικα, Ρέγκες, Κονσομέ

Β] Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες (μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)

  • Κρέατα, Αρακάς, Ψάρια, Μανιτάρια, Πουλερικά. Σπανάκι, Οστρακοειδή, Σπαράγγια, Όσπρια

Γ] Τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνονται πιο ελεύθερα (μικρή περιεκτικότητα σε πουρίνες)

  •  Αυγό, Ζάχαρη, Λαχανικά, Φρούτα, Βούτυρο, Ζελέ, Μακαρόνια, Χόρτα, Γάλα, Καφές, Παγωτό, Ψωμί, Τυρί, Καλαμπόκι, Ρύζι, Φρυγανιά, Γιαούρτι, Κρέμες, Σοκολάτα,Αναψυκτικά, Δημητριακά, Καραμέλες, Τσάι, Ξίδι, Λάδι

 

  • ð Να θυμάστε:
  • Το ουρικό οξύ αυξάνει κατά τη νηστεία.
  • Η πρόσληψη φρουκτόζης, προκαλεί παροδική αύξηση του ουρικού οξέος.
  • Δίαιτες πλούσιες σε λίπη, αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
  • Η μείωση του σωματικού βάρους των παχύσαρκων συνοδεύεται με την ελάττωση του ουρικού οξέος. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται απότομη μείωση του βάρους καθώς μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ταχεία απώλεια βάρους οδηγεί σε αύξηση των ενδογενώς απελευθερούμενων πουρινών από τους ιστούς που αποδομούνται.
  • Η κατανάλωση αλκοόλης, αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, χρειάζεται σοβαρός περιορισμός των πρωτεϊνών. Γι αυτό οι περισσότερες πρωτεΐνες της δίαιτας, πρέπει να προέρχονται από τυρί, αυγά και γάλα.
  • Το νερό και τα υγρά της δίαιτας, δεν πρέπει να είναι λιγότερα από δύο λίτρα.
  • Το άγχος και η εξαντλητική άσκηση αυξάνουν ψευδώς το ουρικό οξύ


NutriClinic - Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου

Έφη Κολοβέρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MMedSci, PhD cand.

Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7 ׀ 11528 Αθήνα

+213 0332090, +6945040861 ׀ efi.koloverou@gmail.com

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .