Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί παθαίνεις κρίση πανικού και πως να την καταπολεμήσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Ιανουαρίου 2022

Σε μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία covid-19 που βιώνει η ανθρωπότητα τώρα ή ακόμα και καταστροφές από την κλιματική αλλαγή είναι λογικό ένας άνθρωπος να αισθάνεται ότι... χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Η ανασφάλεια για το μέλλον και το άγχος μεγαλώνει με συνέπεια αρκετοί άνθρωποι να παθαίνουν κρίσεις πανικού. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που παρουσιάστηκε τώρα ούτε είναι κάτι που θα φύγει όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία. Οι κρίσεις πανικού αποτελούν κάτι σύνηθες ειδικά στον δυτικό πολιτισμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πριν μιλήσουμε για τις λύσεις ωστόσο, ας... συστηθούμε μαζί της.

Ως τι ορίζεται μια κρίση πανικού; Αποτελεί έντονο και ξαφνικό «κύμα» φόβου, πανικού και άγχους. Κυριεύουν το άτομο και έχουν και φυσικές αλλά και συναισθηματικές επιδράσεις και συμπτώματα. Κατά την κρίση πανικού ένα άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ιδρώνει, τρέμει και πιθανότατα θα αισθανθεί και την καρδιά του να χτυπά πιο δυνατά και έντονα από κάθε άλλη φορά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν και πόνο στο στήθος ή δυσκολία να έχουν επαφή με τον περίγυρο ή την πραγματικότητα που βιώνουν εκείνη τη στιγμή. Ουσιαστικά «χάνονται» στη θολούρα και τον πανικό της κρίσης που σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να οδηγήσει και σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι προκαλεί κρίση πανικού; Μερικές φορές συμβαίνουν δίχως προφανή λόγο και άλλες για συγκεκριμένους λόγους. Μπορεί ένα άτομο να έχει ψυχικές διαταραχές ή να είναι μόνιμα υπερβολικά αγχωμένο. Επίσης μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένα φάρμακα που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή του ή να βιώνει άλλη κατάσταση υγείας που επηρεάζει όπως π.χ. ο υπερκινητικός θυρεοειδής. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται βολικά σε πολυκοσμία και φασαρία και γενικώς σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές. Τι να κάνει κανείς αν αρχίζει να παθαίνει κρίση πανικού; Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει και ο ίδιος αλλά και φυσικά φάρμακα που προσφέρουν σημαντική βοήθεια και τα οποία καλό είναι να λαμβάνονται μετά από επίσκεψη σε γιατρό. Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία, δηλαδή τι μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του, ακολουθεί μια λίστα με χρήσιμα tips για τις δύσκολες ώρες. 


1. Αναγνώρισε / αποδέξου την κατάσταση. Μπορεί σε κανέναν να μην αρέσει να περνάει από κρίσεις πανικού ωστόσο δεν βοηθάει καθόλου η προσπάθεια αγνόησης των συμπτωμάτων και η... επιθετική αντιμετώπιση. Για να λύσεις κανείς ένα πρόβλημα πρέπει να αναγνωρίσει ότι έχει πρόβλημα. Αποδοχή του προβλήματος επίσης δε σημαίνει και το αντίθετο, δηλαδή να το... μεγεθύνεις και να τρομοκρατηθείς. 

2. Πάρε βαθιά ανάσα. Κατά την κρίση πανικού οι αργές, σταθερές και βαθιές αναπνοές βοηθούν πολύ να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της κρίσης και να επανέλθει το άτομο σε κανονική λειτουργία. 

3. Κλείσε τα μάτια. Μερικές κρίσεις πανικού γίνονται πιο έντονες και... επιθετικές όταν βρίσκεται κανείς σε περιβάλλον με φασαρία και κινητικότητα γύρω του. Βοηθάει λοιπόν να κλείσεις τα μάτια ώστε να μη σε... παρασύρει ό,τι βλέπεις τριγύρω αλλά να «κλειστείς» στον εαυτό σου αποβάλλοντας ό,τι σε πανικοβάλλει. Έτσι θα μπορέσεις και να εστιάσεις ακόμα καλύτερα στη σωστή αναπνοή.

4. «Προπονήσου» στην ενσυνειδητότητα. Ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να εστιάζουμε στο τώρα και να έχουμε πλήρη επίγνωση ό,τι ζούμε εκείνη τη στιγμή. Να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε κάθε σκέψη, συναίσθημα χωρίς να κρίνουμε αν είναι σωστό ή λάθος και δίχως να το... μπλέκουμε με το παρελθόν ή ακόμα και το μέλλον.

5. Εστίασε σε ένα αντικείμενο. Όταν τα πάντα γύρω σου δημιουργούν ένταση και πανικό φρόντισε να εστιάσεις σε ένα σημείο, ένα αντικείμενο ή ακόμα και ένα πρόσωπο που σε ηρεμεί. Παρατήρησε κάθε λεπτομέρεια σ' αυτό, π.χ. τους δείκτες του ρολογιού και το τικ τακ που κάνουν. 

6. Κάνε / δέξου μασάζ. Ως γνωστόν τα νεύρα και οι μύες ενός ανθρώπου με στρες είναι... τεντωμένα. Γι' αυτό είναι χρήσιμο, κατά την κρίση πανικού, να κάνεις ή να δεχθείς (αν εσύ παθαίνεις κρίση πανικού) ένα μικρό μασάζ (μαζί με την αναπνοή) σε μύες και νεύρα που είναι στην... τσίτα. 

7. Σκέψου το αγαπημένο σου μέρος. Σε μια κρίση πανικού μπορεί να χαλαρώσει κάποιος αν προσπαθήσει να θυμηθεί και να σκεφτεί το αγαπημένο του μέρος. Είτε μιλάμε για μέρος του σπιτιού όπου ηρεμεί ή αγαπημένο μέρος που πήγε διακοπές και πέρασε υπέροχα. Μια μαγευτική παραλία ή ένα άσπρο από το χιόνι βουνό μοιάζουν ιδανικές σκέψεις για μια τέτοια συγκυρία αφού θα... ανασύρουν και ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν. 

8. «Εξοπλίσου» με... λεβάντα. Η λεβάντα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία που χρησιμοποιούν αρκετοί άνθρωποι για να ελαττώσουν το στρες. Οι έρευνες έχουν όντως επιβεβαιώσει την ικανότητα της λεβάντας να χαλαρώνει. Απλά πριν προμηθευτείς κάποιο αιθέριο έλαιο ρώτα κάποιον γιατρό γιατί μπορεί να έχεις κάποια αλλεργία. 


Extra tip: Να γυμνάζεσαι. Αυτή δεν είναι συμβουλή που αφορά την ώρα που παθαίνεις κρίση πανικού αλλά λειτουργεί κατασταλτικά μειώνοντας τις πιθανότητες να έρθεις αντιμέτωπος στο μέλλον. Μια ήπια γυμναστική για μόλις 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα απομακρύνει μεγάλες «ποσότητες» στρες και μειώνει πολύ τις πιθανότητες για κρίση πανικού. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 16.65
€ 10.82