Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: ποιά είναι η διαφορά;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Μαρτίου 2021

Πονοκέφαλος; Ναι, την ξέρουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση. Όμως, μη βιαστείς να πάρεις παυσίπονο. Κι αυτό επειδή, πρωτίστως, πρέπει να μελετήσεις τα συμπτώματα ώστε να καταλήξεις αν πρόκειται για συνηθισμένο πονοκέφαλο ή ημικρανία. Δεν είναι το ίδιο και δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πριν απ' όλα λοιπόν τσέκαρε τι αισθάνεσαι ώστε να ξέρεις από τι προκαλείται ο πόνος στο κεφάλι προκειμένου να το αντιμετωπίσεις με το σωστό φάρμακο που σημαίνει ότι και πιο γρήγορα θα ανακουφιστείς και λιγότερο θα σε ταλαιπωρήσει στο μέλλον. 


Α) Κλασικός πονοκέφαλος: Είναι ο πόνος (ή η πίεση) που μπορεί να είναι από μέτριος ως πολύ έντονος και συνήθως αφορά και τα δύο μέρη του κεφαλιού. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 30 λεπτά μέχρι και μία εβδομάδα ενώ, όπως έχουν δείξει έρευνες, ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι εκείνος από συναισθηματική φόρτιση. Δηλαδή η πονοκέφαλος που προκαλείται από μυϊκή κόπωση, άγχος και έντονο στρες. Από εκεί και έπειτα, ακολουθούν και οι παρακάτω υποκατηγορίες πονοκεφάλων. 

-Αθροιστικός: Τον αισθανόμαστε συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και αποτελούν κυκλικές... επιθέσεις συμπτωμάτων που ακολουθούνται από περιόδους δίχως προβλήματα. 

-Ασθένειας: Συγχέονται με ημικρανίες αλλά ουσιαστικά πρόκειται για παρενέργειες λοιμώξεων και κρυωμάτων. 

-Βροντή: Πρόκειται για πολύ σοβαρό πονοκέφαλο που μπορεί να αναπτυχθεί σε 60 δεύτερα και ενδέχεται να «κρύβει» κάτι πολύ σοβαρό (π.χ. ανεύρυσμα, εγκεφαλικό επεισόδιο) γι' αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η ταχύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα. 


Β) Ημικρανία: Πέρα από τον πόνο, που συνήθως (όχι πάντα) αφορά τη μία πλευρά του κεφαλιού και κυμαίνεται από μέτριος έως αρκετά σοβαρός και ενδέχεται να δυσκολέψει τις καθημερινές σας ασχολίες, η ημικρανία έχει κι άλλα... συνοδευτικά συμπτώματα κι αυτά είναι τα παρακάτω. 

-ενόχληση / πόνο πίσω από το μάτι, το αυτί ή τους κροτάφους

-ευαισθησία στο φως ή το δυνατό θόρυβο

-απώλεια όρασης για μικρό χρονικό διάστημα

-ναυτία / τάση για εμετό

-σπινθηρίσματα στα μάτια, μια αίσθηση πως βλέπεις φώτα να αναβοσβήνουν


Extra info1: Οι ημικρανίες χωρίζονται και σε δύο άλλες υποκατηγορίες, με «αύρα» και χωρίς. Όταν λέμε ημικρανία με αύρα εννοούμε την αίσθηση που μπορεί να κυριεύσει ένα άτομο 10 με 30 λεπτά πριν πάθει ημικρανία και περιλαμβάνει δυσκολία στη σκέψη, περίεργες γραμμές στην όραση, τσούξιμο ή μούδιασμα σε πρόσωπο & χέρια, ασυνήθιστη γεύση ή οσμή. 

Extra info2: Ως πιο πιθανές αιτίες ημικρανίες λογίζονται το συναισθηματικό άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά χάπια, οι ορμονικές αλλαγές / εμμηνόπαυση. 

Extra info3: Τα κατάλληλα παυσίπονα προφανώς και θα σε ανακουφίσουν, ωστόσο για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία υπάρχουν και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν όπως το μασάζ, ένα ζεστό μπάνιο, απαλό τέντωμα του λαιμού προς κάθε κατεύθυνση, πιέσεις στους κροτάφους ή τα σημεία που υπάρχει πόνος και περιορισμός ή stop στην κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .