Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κολπικά Υπόθετα: Τι είναι, γιατί χρησιμοποιούνται και πως τοποθετούνται σωστά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

23 Οκτωβρίου 2023

Κολπικά υπόθετα. Γνωρίζετε όσα πρέπει; Αν όχι, είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε. Τα κολπικά υπόθετα παρέχουν στοχευμένη ανακούφιση από διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν τον γυναικείο κόλπο. Ένα θετικό τους είναι ότι η δράση τους είναι άμεση εξαιτίας της ταχείας απορρόφησης. Στο συγκεκριμένο blog θα δούμε το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται αλλά και το τι πρέπει να αναμένεται ως αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.


Χρήση υπόθετου: Βήμα προς βήμα

Το να χρησιμοποιηθεί ένα κολπικό υπόθετο δεν είναι περίπλοκη διαδικασία, όμως είναι σημαντικό να ακολουθηθούν οι κανόνες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή του. 

Θεμελιώδεις είναι στην όλη διαδικασία οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρηθούν. Πριν από οτιδήποτε λοιπόν καθαρίστε όσο καλύτερα γίνεται τα χέρια σας. Ακολούθως καθαρίστε τον κόλπο με ένα ήπιο καθαριστικό και ζεστό (όχι καυτό) νερό και στεγνώστε ύστερα με καθαρή πετσέτα.

Βήμα 1: Βγάλτε το περιτύλιγμα του υπόθετου, εφόσον υπάρχει.

Βήμα 2: Βάλτε το υπόθετο στο άκρο του υποδοχέα, επίσης εφόσον υπάρχει. 

Βήμα 3: Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια με λυγισμένα γόνατα για να διασταλεί η περιοχή του κόλπου και να εισαχθεί το υπόθετο. Η τοποθέτηση του υπόθετου, εναλλακτικά, μπορεί να γίνει σε όρθια στάση με ανοιγμένα πόδια και λυγισμένα γόνατα. 

Βήμα 4: Βάλτε το υπόθετο με τον αpplicator ή τα δάχτυλα βαθιά μέσα στον κόλπο.

Βήμα 5: Μην αμελήσετε να καθαρίσετε τα χέρια σας ξανά μετά τη διαδικασία.


Επιπρόσθετα tips

  • Θεωρείται προτιμότερο να τοποθείται το κολπικό υπόθετο πριν από τον ύπνο. Ξαπλώνοντας θα μειωθεί η πιθανή διαρροή του προϊόντος σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε σε όρθια στάση. 
  • Συνίσταται η χρησιμοποίηση σερβιέτας που θα προστατέψει τα εσώρουχα και το κρεβάτι από πιθανή διαρροή.
  • Είναι δυνατή η χρήση κολπικών υπόθετων κατά την περίοδο, όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σερβιέτες αντί για ταμπόν γιατί τα ταμπόν ενδέχεται να απορροφήσουν μέρος του φαρμάκου.
  • Το πρόσωπο που χρησιμοποιεί το κολπικό υπόθετο πρέπει να παίρνει το φάρμακο για όσο του έχει πει ο γιατρός ακόμα κι αν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα. 
  • Αν παραλείψετε κατά λάθος μια δόση θα πρέπει να περιμένετε έως ότου έρθει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη.


Για ποιούς λόγους χρησιμοποιείται ένα κολπικό υπόθετο;

Τα κολπικά υπόθετα μπορούν να βοηθήσουν για τη διαχείριση και αντιμετώπιση μυκητιάσεων και «στεγνώματος» / ξηρότητας του κόλπου. Τα αντισυλληπτικά υπόθετα είναι ένας άλλος τύπος κολπικού υπόθετου που χρησιμοποιούνται από μερικούς ανθρώπους ως ένα είδος αντισύλληψης. 

Τα υπόθετα ποικίλλουν με βάση τον στόχο για τον οποίο χρησιμοποιούνται αλλά και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να δράσουν. 


Αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά υπόθετα περιέχουν σπερματοκτόνο που δρα με δύο τρόπους για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη: 

1. Παράγει μια αφρώδη ουσία που μπλοκάρει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας και δεν μπορεί να μπει το σπέρμα.

2. Ακινητοποιεί και σκοτώνει το σπέρμα ώστε να μην μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι μήτρα. 

Πρέπει να εισαχθεί το αντισυλληπτικό υπόθετο στον κόλπο τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από τη σεξουαλική πράξη. Έτσι το φάρμακο έχει χρόνο να δράσει. 


Μυκητιάσεις

Μια κολπική μυκητίαση που είναι επίσης γνωστή ως κολπική καντιντίαση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Οφείλεται στον οργανισμό Candida albicans. Ο ασθενής μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τη μυκητίαση με μη συνταγογραφούμενα υπόθετα και φυσικά υπόθετα. 


Μη συνταγογραφούμενα υπόθετα

Τα μη συνταγογραφούμενα είναι διαθέσιμα και ως κρέμες και ως υπόθετα. Ανάλογα με τη δυναμική και την έντασή τους είναι πιθανό να χρειαστεί η λήψη του για 3-7 μέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια μόλυνση. Η χρήση υπόθετων απαιτεί λιγότερη δόση από τις κρέμες για να διαπιστωθεί ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ένας γιατρός μπορεί να χορηγήσει 14ήμερη θεραπεία για πιο δριμείες ή περίπλοκες μυκητιάσεις. Όταν χρησιμοποιούνται κολπικά υπόθετα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η συνιστώμενη θεραπεία ακόμα κι αν εξαφανιστούν τα συμπτώματα. 


Φυσικά υπόθετα

Για αρκετές δεκαετίες οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν υπόθετα βορικού οξέως ως μια εναλλακτική θεραπεία για κολπικές μολύνσεις / μυκητιάσεις. Αυτού του είδους τα υπόθετα είναι επίσης διαθέσιμα εκτός συνταγογράφησης στα περισσότερα φαρμακεία. Διάφορες μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι υπάρχει θεραπεία στις κολπικές μυκητιάσεις με αυτού του είδους τα υπόθετα από 40 έως και 100%.

Ενδέχεται τα υπόθετα αυτού του τύπου να αποτελούν τη λύση σε ανθρώπους όπου δεν λειτούργησαν οι άλλες μορφές θεραπείας. 


Στέγνωμα / ξηρασία του κόλπου

Η ξηρασία του κόλπου μπορεί να επηρεάσει γυναίκες κάθε ηλικίας αλλά είναι πιο συνηθισμένη κατά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα υπόθετα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί ενυδατωμένος ο κόλπος και στα σωστά επίπεδα το pH του. 


Ορμονικά υπόθετα

Πρόσφατη κλινική έρευνα έδειξε ότι τα ορμονικά υπόθετα μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την ξηρότητα του κόλπου, ειδικά για γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν Θεραπεία Αντικατάστασης Ορμονών (HRT).

Σε διάστημα 12 εβδομάδων 325 γυναίκες πήραν ορμονικό υπόθετο με την ονομασία Prasterone και άλλες 157 πήραν εικονικό φάρμακο. Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων οι γυναίκες που πήραν το αληθινό φάρμακο εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ξηρασίας του κόλπου τους σε σχέση μ' εκείνες που πήραν το εικονικό. 


Υπόθετα βιταμίνης Ε

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μετά από θεραπεία 12 εβδομάδων με υπόθετα βιταμίνης Ε είναι πιθανό να βελτιωθεί η ξηρότητα του κόλπου καθώς και άλλα συμπτώματα όπως η ατροφία κόλπου. 

Σ' αυτή τη μικρή μελέτη έγινε σύγκριση της αποτελεσματικότητας των υπόθετων Βιταμίνης Ε και κολπικής κρέμας που περιείχε οιστογόνα. Και οι δύο θεραπείες πρόσφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε διάστημα 4 εβδομάδων αν και η κρέμα οιστρογόνων ήταν η πιο αποτελεσματική. 

Όμως ίσως απλά η βιταμίνη Ε να μην έχει την ίδια ταχύτητα σε δράση καθώς εν τέλει δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα μετά από 8-12 εβδομάδες. Για γυναίκες που είναι ευαίσθητες στην ορμονοθεραπεία ίσως τα υπόθετα βιταμίνης Ε να είναι πιο κατάλληλα ως εναλλακτική λύση. 


Συμπέρασμα

Τα κολπικά υπόθετα για αντισύλληψη έχουν την τάση να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις κοινές μεθόδους αντισύλληψης. Ωστόσο τα κολπικά υπόθετα για της μυκητιάσεις και την ξηρότητα του κόλπου θεωρούνται γενικά και ασφαλή και αποτελεσματικά. Σε αρκετές περιπτώσεις παρέχουν πιο γρήγορη και περισσότερο στοχευμένη ανακούφιση σε σχέση με τα από του στόματος φάρμακα, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανές παρενέργειες. Η χρήση κολπικών υπόθετων είναι απλή και σπάνια προκαλεί μικρή δυσφορία. 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ