Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μελανιάζεις και αιμορραγείς εύκολα; Δες ποιά βιταμίνη σου λείπει!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Ιουνίου 2021

«Τράκαρες» με τη γωνία του κρεβατιού ή του τραπεζιού και είδες το δέρμα σου να μελανιάζει άμεσα; Γδύνεσαι για να κάνεις μπάνιο και ξαφνικά διαπιστώνεις κάπου στο σώμα μια μελανιά που δεν ξέρεις πως προήλθε; Κόπηκες με το μαχαίρι και δε λέει να σταματήσει η αιμορραγία; Πέρα από την απροσεξία και τα μικροατυχήματα που συμβαίνουν σε όλους, υπάρχουν πιθανοί λόγοι που οι μελανιές εμφανίζονται σε σένα με μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι σε άλλους ή δε λέει να σταματήσει το αίμα να «τρέχει». Τσέκαρες ποτέ με τον γιατρό σου αν έχεις έλλειψη στη βιταμίνη Κ; Αν όχι, κακώς. Η βιταμίνη Κ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό όλων, φυσικά και για τον δικό σου, το οποίο μπορείς να πάρεις εύκολα και με ασφάλεια μέσω συμπληρώματος διατροφής


Μία από τις πιο βασικές δουλειές της είναι να βοηθάει το αίμα να πήζει ώστε πιθανή αιμορραγία εσωτερικά ή εξωτερικά του σώματός μας να σταματάει γρήγορα. Επίσης φέρεται να παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών περιορίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την Κ1 (φυλλοκινόνη) και την Κ2 (μενακινόνη). Η πρώτη συναντάται σε φυλλώδη πράσινα τρόφιμα όπως το σπανάκι, το μαρούλι ή το μπρόκολο καθώς και σε φυτικά έλαια ή σύκα. Η δεύτερη παράγεται από βακτήρια του εντέρου ενώ στη φύση υπάρχει σε μέτριες ποσότητες σε ζωϊκά προϊόντα, π.χ. γάλα, κρέας, σόγια ή αυγά


Πέρα από τα όσα κάνει στο αίμα και τα οστά, η βιταμίνη Κ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία αλλά και του εγκεφάλου. Όσον αφορά στην καρδιά, η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την ασβεστοποίηση (σ.σ.: εναπόθεση ασβεστίου) των αρτηριών που έχει ως συνέπεια να γίνονται πιο σκληρές και να χάνουν την ελαστικότητά τους. Αναφορικά με την εγκεφαλική λειτουργία, η βιταμίνη Κ με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και επιβλαβείς δράσεις ελευθέρων ριζών.


Έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανίσουν οι εξής κατηγορίες ανθρώπων:

  • Πάσχοντες από εντερικές ασθένειες
  • Κακή διατροφή
  • Νεογέννητα
  • Άνθρωποι που λαμβάνουν αντιβιοτικά για καιρό
  • Ασθενείς κοιλιοκάκης ή κυστικής ίνωσης
  • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης λίπους


Extra info: Το εύκολο μελάνιασμα μπορεί να οφείλεται και σε ηλικιακούς παράγοντες, ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .