Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 10 απλοί αλλά σημαντικοί κανόνες για υγιή δόντια

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Νοεμβρίου 2021

Ένα ωραίο χαμόγελο προσελκύει τους ανθρώπους γύρω μας και μας κάνει πιο δημοφιλείς γι' αυτό πρέπει να φροντίζουμε την υγεία των δοντιών μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά γενικότερης υγείας. Η στοματική υγιεινή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Εκτός όλων των άλλων, τα δόντια που δεν τα φροντίζουμε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας οδηγήσουν σε νύχτες και μέρες με μεγάλο πόνο... Γι' αυτό λοιπόν τα προσέχουμε για να τα έχουμε και να μην υποφέρουμε στο μέλλον. Η στοματική υγιεινή έχει τους δικούς της κανόνες. Πολύ απλούς κανόνες. Σημείωνε! 


  • Βούρτσισε τα δόντια δύο φορές τη μέρα (η μία απαραίτητα πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ) για τουλάχιστον δύο λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν υπολείμματα τροφών και βακτήρια από τα δόντια.
  • Μάθε τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος. Το να βουρτσίζεις με δύναμη δεν είναι καλό, αντιθέτως κάνει ζημιά στα ούλα και το σμάλτο των δοντιών. Το σωστό είναι να κρατάς τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών με τα ούλα και να κάνεις κυκλικές κινήσεις.
  • Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μία φορά την ημέρα. Ακόμα κι αν όντως βουρτσίζεις δύο φορές σε ένα 24ωρο είναι πιθανό να παγιδευτούν υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια και με τη βοήθεια του νήματος θα απομακρυνθούν.
  • Αντικατέστησε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις μήνες. Μπορεί να νομίζεις ότι παραμένει σε καλή κατάσταση και μετά το τρίμηνο αλλά δεν είναι έτσι. Όσο περνάει ο καιρός και φθείρεται μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. 
  • Δοκίμασε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο ή πολύπλοκο και ενδεχομένως περιττό αλλά δεν είναι. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματική. Η κίνησή της αφαιρεί περισσότερη πλάκα και υπολείμματα τροφών από την κοινή. Υπάρχουν αρκετοί τύποι να ταιριάξουν στο δικό σου στόμα. 
  • Μην αμελείς το φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Θα «σκοτώσει» τα βακτήρια στο στόμα. Μην φας ή πιεις για περίπου 30 λεπτά μετά τη χρήση του στοματικού διαλύματος. 
  • Επισκέψου τον οδοντογιατρό σου τουλάχιστον μία φορά ανά 6 μήνες. Είναι κομβική αυτή η ρουτίνα επίσκεψης του προσωπικού γιατρού που γνωρίζει την κατάσταση των δοντιών σου. Έτσι θα προλάβεις πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και δε φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.
  • Μείνε ενυδατωμένη / ος. Το σάλιο προστατεύει τα δόντια από τη φθορά όπως και το να πίνεις αρκετό νερό προκειμένου να ξεπλένονται τα δόντια και να συγκρατούν όσο λιγότερα υπολείμματα τροφών γίνεται. 
  • Περιόρισε τα τρόφιμα με ζάχαρη και που είναι αρκετά όξινα. Τα βακτήρια που προκαλούν φθορά και «κουφάλες» στα δόντια τρέφονται με ζάχαρη και φθείρουν το σμάλτο. Ακριβώς το ίδιο κάνουν και οι όξινες τροφές. 
  • Φάε όσο πιο συχνά γίνεται φρούτα και λαχανικά και ειδικά αυτά που είναι... κριτσανιστά (crunchy) όπως λέμε, π.χ. μήλα και καρότα που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .