Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόδι του αθλητή: Αντιμετώπισε με αυτούς τους τρόπους τους μύκητες των ποδιών

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Μαΐου 2016

Είναι αρκετά ενοχλητικό το πόδι του αθλητή αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τα κατάλληλα σκευάσματα και προϊόντα από το φαρμακείο σου!


Τι είναι το πόδι του αθλητή;

Ο κύριος υπεύθυνος που προκαλεί μύκητες στα πόδια δεν είναι ένας ιός ή βακτήρια, αλλά σε μύκητα είτε σε candida είτε σε δερματόφυτο και ο ιατρικός όρος της πάθησης είναι τριχοφυτίαση. Ο λόγος που πήρε το όνομά του αυτή η πάθηση από την αθλητική κοινότητα είναι ότι παρουσιάζεται συχνά σε αθλητές οι οποίοι έχουν την τάση να προσβάλλονται από μύκητες επειδή τα πόδια τους ιδρώνουν αρκετά ενώ περπατούν συνήθως ξυπόλητοι στα αποδυτήρια και σε  κοινόχρηστους χώρους όπως τα ντους. Ωστόσο, οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να προσβληθεί από το πόδι του αθλητή κι αυτό γιατί το σώμα μας φιλοξενεί φυσιολογικά μια ποικιλία μικροοργανισμών, περιλαμβανομένου βακτηρίων και μυκήτων. Οι μύκητες ζουν παντού - στο ντους, στο πάτωμα, γύρω από την πισίνα, στις κάλτσες και τα παπούτσια μας αφού ευδαιμονούν σε ζεστές και υγρές περιοχές. Το πόδι αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί με την άμεση επαφή με αντικείμενα όπως παπούτσια, κάλτσες ή από επιφάνειες όπως ντους ή πισίνες.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όσοι έχουν το πόδι του αθλητή συχνά εμφανίζουν στο κάτω μέρος των ποδιών τους και μεταξύ των δακτύλων τους:  Ρωγμές,  Φολίδες,  Κνησμό,  Ερυθρότητα,  Κάψιμο,  Ξηρότητα.

Και μερικές φορές, όταν είναι αρκετά σοβαρή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φουσκάλες στα πόδια.


Πώς να αντιμετωπίσεις το πόδι του αθλητή

Τα καλά νέα είναι ότι οι λοιμώξεις των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται πιο εύκολα σε αντίθεση με τους μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Η πραγματική πρόκληση είναι να αποφευχθεί η εκ νέου μόλυνση τη στιγμή που έχεις απαλλαγεί. Αυτοί οι γρήγοροι τρόποι θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πόδι του αθλητή αποτελεσματικά:

1 Επίλεξε αντιμυκητιασικές σκόνες ή κρέμες

Αυτές δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και βοηθούν στον έλεγχο της λοίμωξης. Συνήθως περιέχουν μικοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή τολναφτάτη.

2 Δώσε τους αέρα

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της πάθησης, είναι χρήσιμο να αφήνεις τα πόδια σου χωρίς παπούτσια. Γενικά φρόντιζε να φοράς παπούτσια που αερίζονται καλά και να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως δέρμα.

3 Κράτα τα στεγνά

Οι μύκητες αγαπούν την υγρασία και τη ζέστη γι’αυτό κράτα τα πόδια σου στεγνά. Μπορείς να ρίξεις αντιμυκητιασική σκόνη στα πόδια σου προτού βάλεις τις κάλτσες ή τα παπούτσια σου.

4 Κράτα τα καθαρά

Πλένε τα πόδια σου με σαπούνι και νερό, κυρίως μεταξύ των δακτύλων, και άλλαζε κάλτσες συχνά, αν ιδρώνεις πολύ. Απέφευγε να περπατάς χωρίς παπούτσια: στο γυμναστήριο, στα αποδυτήρια, στην πισίνα, ή σε οποιαδήποτε κοινόχρηστους χώρους. Και να αποφεύγεις το περπάτημα χωρίς παπούτσια ακόμη και στο δικό σου σπίτι. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης.

5 Δώσε σημασία στην πρόληψη

Να θυμάσαι ότι η πρόληψη είναι εξ ίσου σημαντική με τα φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα για την αντιμετώπιση της πάθησης. Η καλή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών τα προστατεύει από μολύνσεις με μύκητες και από το πόδι του αθλητή.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .