Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόσα ξέρεις για το πρόβλημα της φίμωσης και τη λύση της περιτομής;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Νοεμβρίου 2021

Έχεις ακούσει ξανά τις λέξεις «φίμωση» και «περιτομή»; Αν είσαι άντρας και δεν γνωρίζεις, συνέχισε να διαβάζεις γιατί σε αφορά. Η πρώτη λέξη λοιπόν είναι το πρόβλημα και η δεύτερη η λύση. Φίμωση ονομάζεται το σύμπτωμα κατά το οποίο το δέρμα στην βάλανο (κεφαλή) του πέους στενεύει και χάνει την ελαστικότητά του με συνέπεια να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος. Επίσης ενδέχεται, αν αποκαλύπτεται τελικά η βάλανος, το δέρμα να μην έχει την ελαστικότητα και την ικανότητα να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση κι αυτό ονομάζεται «παραφίμωση». Αυτή η κατάσταση, εκτός από πολύ ενοχλητική για την καθημερινότητα και τη σεξουαλική ζωή ενός άντρα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. υπογονιμότητα λόγω προβληματικής εκσπερμάτισης, συχνές φλεγμονές) και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το συντομότερο. 

Μια τέτοια κατάσταση (σύμφυση βαλάνου - πόσθης) παρουσιάζει πάνω από το 90% των νεογέννητων αγοριών όμως μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών το πρόβλημα λύνεται σταδιακά αφού αυξάνεται ο χώρος μεταξύ βαλάνου και ακροποσθίας. Ακριβώς γι' αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθούν να κατεβάσουν το δέρμα στην άκρη του πέους (ακροποσθία) ζορίζοντάς το. Όχι τουλάχιστον μέχρι και τα 3 έτη του παιδιού. 

Η φίμωση που παρουσιάζεται στα παιδιά ονομάζεται πρωτοπαθής και δεν έχει ουλή ενώ όσο μεγαλώνει το αρσενικό και γίνεται ενήλικας περνάει στο στάδιο της δευτεροπαθούς που «γεννάει» και ουλή από το τέντωμα του δέρματος για να αποκαλυφθεί η βάλανος είτε για ούρηση είτε για σεξουαλική πράξη. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει το αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η σεξουαλική επαφή και να οδηγήσει μέχρι και σε στυτική δυσλειτουργία!

Ένας ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός που θα κάνει την εξέταση και θα συστήσει λύση. Η σίγουρη λύση είναι, όπως προείπαμε, η περιτομή που είναι το κόψιμο του δέρματος γύρω από την βάλανο (κεφαλή) του πέους η οποία ύστερα θα παραμένει μόνιμα εκτεθειμένη. Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, αν το κρίνει ο γιατρός, να υπάρξει συντηρητική θεραπεία με χρήση αλοιφής ή κρέμας με κορτιζόνη. Στην πραγματικότητα ωστόσο αυτή, η συντηρητική αντιμετώπιση, αφορά παιδιά και όχι ενήλικες όπου θεωρείται ουσιαστικά μονόδρομος η περιτομή. Η περιτομή μπορεί να είναι μερική και να γίνει με πλαστική επέμβαση όπου θα αφαιρεθεί ένα μέρος του δέρματος γύρω από τη βάλανο (έως ότου μπορεί να αποκαλυφθεί) ή ολική. Το κακό με την πρώτη είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να επανακάμψει το πρόβλημα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με ανακρίβειες που λέγονταν πριν από χρόνια, η περιτομή ΔΕΝ επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα. Ούτε επηρεάζεται η ικανότητα ερεθισμού του πέους. 


Extra info1: Η περιτομή είναι μια επέμβαση που διαρκεί 30 με 45 λεπτά μόλις και γίνεται, συνήθως, με τοπική αναισθησία και ο ασθενής είναι ξύπνιος. 

Extra info2: Φίμωση στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια φλεγμονή, μυκητιάσεις και κακή υγιεινή, σακχαρώδης διαβήτης ή τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 11.43
€ 9.26