Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ρίγανη: Μπαχαρικό και φάρμακο μαζί!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Σεπτεμβρίου 2021

Τη βάζεις στην κλασική ελληνική χωριάτικη σαλάτα. Τη βάζεις πάνω στην πίτσα. Τη βάζεις και στα ζυμαρικά. Φυσικά τη βάζεις και σε φαγητά με κρέας (ή κοτόπουλο) και πατάτες στο φούρνο. Είμαστε βέβαιοι ότι τη βάζεις και σε δεκάδες άλλα φαγώσιμα αφού δίνει το κάτι διαφορετικό. Ένα ιδιαίτερο άρωμα και μια εξίσου ιδιαίτερη γεύση. Για τη ρίγανη ο λόγος. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό (όπως και ο κουρκουμάς) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φρέσκο και αποξηραμένο. Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσεις συνεχίζοντας το διάβασμα, η ρίγανη δεν είναι απλά ένα μπαχαρικό που δίνει γεύση και άρωμα. Είναι και φάρμακο. Ένα φάρμακο με μια σειρά σημαντικών θετικών επιδράσεων στον οργανισμό σου. 


-Η ρίγανη έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Αυτές, όπως έχουν δείξει μελέτες, συνδέονται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και κάποια καρδιακά νοσήματα. Η ρίγανη λοιπόν που είναι αντιοξειδωτική καθώς περιέχει καρβακρόλη και θυμόλη εμποδίζει να υποστούν ζημιά τα κύτταρα. Σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα φρούτα που έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση η προστασία ενός οργανισμού είναι σημαντική. 

-Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η ρίγανη είναι και αντιβακτηριακή. Πιο συγκεκριμένα επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα αιθέρια έλαια της ρίγανης καταπολεμούν 23 είδη βακτηρίων (!) μεταξύ των οποίων και το «Escherichia coli» και «Pseudomonas aeruginosa» που προκαλούν φλεγμονές. 

-Όπως προαναφέρθηκε ως υψηλά αντιοξειδωτική η ρίγανη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συνεισφέρει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης η ρίγανη «σκοτώνει» και τα καρκινικά κύτταρα. Σε σχετική έρευνα εκχείλισμα ρίγανης σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι μιλάμε για εργαστηριακές έρευνες που βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο και τα αποτελέσματα των οποίων είναι πολύ ενθαρρυντικά. 

-Στην εποχή του coronavirus η έρευνά μας για τη ρίγανη μας οδήγησε στον norovirus. Είναι ένας άλλος ιός που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι. Έρευνα λοιπόν έδειξε ότι η καρβακρόλη που περιέχεται στη ρίγανη σταμάτησε τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ιού με θεραπεία μιας ώρας! Πέρα από τα βακτήρια λοιπόν η ρίγανη έχει και ιδιότητες κατά των ιών. Ακόμα και καλό σε άτομα που εμφάνισαν έρπη έκανε η ρίγανη! 

-Στα πολλά συν της ρίγανης προστίθεται και η καταπολέμηση των φλεγμονών. Ισχύει ό,τι και με τα βακτήρια και τις ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης περιορίζει και τις φλεγμονές. Και είναι σημαντικό αυτό καθώς οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και καρδιακά προβλήματα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .