Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σβήσε την καούρα και μείωσε τον πόνο με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Μαΐου 2017

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φούσκωμα, η καούρα και η δυσπεψία στο στομάχι αποτελούν συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τα εορταστικά τραπέζια. Οι συχνές καούρες μάλιστα αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες. Εάν θέλεις να... σβήσεις την καούρα ξεκίνα από αυτό το άρθρο και υιοθέτησε τις συμβουλές που δίνει η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Δέσποινας Μαρσέλου με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και την ανοσολογία.


Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο: δεν είσαι αυτό που τρως. Είσαι αυτό που μπορείς να χωνέψεις και να αφομοιώσεις. Όπως και άλλα ζώα, έτσι και εμείς επεξεργαζόμαστε οργανική ύλη για να καταλήξει σε απόβλητα. Το πόσο καλά το επεξεργάζεται αυτό ο οργανισμός σου συμβάλλει στα επίπεδα ενέργειάς σου, τη μακροζωία, την κατάσταση του σώματος και του νου και την πέψη σου. Στη διάρκεια της ζωής, σχεδόν 100 τόνοι φαγητού περνούν από το έντερό μας και 300.000 λίτρα πεπτικών υγρών παράγονται από το σώμα για να τους διασπάσουν. Το έντερο είναι μια οδός μήκους 9 μέτρων με εμβαδόν στο μέγεθος ενός μικρού γηπέδου ποδοσφαίρου. Στο εσωτερικό μέρος του καλύπτεται από μία μεμβράνη που έχει το πάχος μόλις ενός τετάρτου ενός φύλλου χαρτιού. Αυτή η μεμβράνη είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Αυτή αποφασίζει ποια από τα συστατικά των τροφών θα μπούνε μέσα στο σώμα και ποια όχι. Τα περισσότερα από τα δισεκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν αυτή τη μεμβράνη ανανεώνονται κάθε τέσσερις μέρες.


Πως προκαλείται το φούσκωμα

Αυτό το “εσωτερικό δέρμα” είναι πολύ ευαίσθητο και τραυματίζεται εύκολα. Το αλκοόλ, τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα, οι αλλεργιογόνες τροφές, τα μεγάλα εορταστικά τραπέζια είναι οι πιο συνήθεις ένοχοι. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πιο διαπερατή η μεμβράνη σε περισσότερα συστατικά. Μια από τις θεωρίες πίσω από τις τροφικές αλλεργίες είναι ότι όταν αυξάνει η διαπερατότητα αυτής της μεμβράνης, μεγάλα κομμάτια από πρωτεΐνες των τροφών περνούν μέσα από το σώμα. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα αναγνωρίζει αυτά τα κομμάτια, τα πολυπεπτίδια δηλαδή, σαν εισβολείς και τους επιτίθεται. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί συμπτώματα όπως πόνος, φούσκωμα και υπνηλία μετά το φαγητό.


Κάνε αυτές τις αλλαγές και σβήσε την καούρα

1) Μάθε τι σε πειράζει

Μπορείς να διαπιστώσεις τι σε πειράζει παρατηρώντας τις αντιδράσεις του σώματός σου μετά την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών.

2) Πάρε πεπτικά ένζυμα

Άλλος τρόπος να μειώσεις το φορτίο του πεπτικού συστήματος είναι να λαμβάνεις πεπτικά ένζυμα με κάθε γεύμα (διαθέσιμα σε κάθε κατάστημα υγιεινής διατροφής). Αυτά τα ένζυμα - έχουν ονόματα όπως πεπτιδάση (ή πρωτεϊνάση), αμυλάση και λιπάση - βοηθούν να χωνέψεις την τροφή. Αν νιώσεις αμέσως καλύτερα, τότε ξέρεις ότι μπορείς να έχεις πρόβλημα δυσπεψίας. Η πρόσληψη γλουταμίνης φαίνεται επίσης ότι έχει κάποια αποτελέσματα. Η γλουταμίνη αποτελεί καλή τροφή για τα κύτταρα του εντέρου και ίσως βοηθήσει στην επιδιόρθωση των κυττάρων του. Δοκίμασε το Digestive Enzyme Complex της TERRANOVA, το μόνο με 11 απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για τη σωστή λειτουργία της πέψης των πρωτεϊνώνυδατανθράκων και λιπών από τον οργανισμό. Ο συνδυασμός τους με το ειδικά σχεδιασμένο μείγμα βοτάνων Magnifood, όπως μάραθος, αγκινάρα, τζίντζερ, κάρδαμος, κλπ τονώνουν τις λειτουργίες του ήπατος και της χολής και διατηρούν την ισορροπία της πεπτικής χλωρίδας, ενώ εξασφαλίζει μέγιστη απορρόφηση100% φυσικό, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντηρητικά. Επίσης, το GL Natural της NATURE'S PLUS βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση και παράλληλα, ενισχύει τη δομή του γαστρεντερικού βλεννογόνου. Παρέχει φυσικά συστατικά [βιταμίνες C & E, μέταλλα (ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο), γλουταμίνη, φυτικά ένζυμα, προβιοτικά (L. acidophilus, B. coagulans, B. breve) και πρεβιοτικά (FOS, πηκτίνη μήλου, guar gum, ARA-Larix).

3) Δώσε σημασία στα προβιοτικά

Ίσως πιο σημαντική για την καλή λειτουργία της πεπτικής οδού είναι η μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο παχύ έντερο. Η μικροχλωρίδα καταστρέφεται από τα αντιβιοτικά και το στρες. Το κεφίρ, τα ξυνόγαλα και το γιαούρτι μπορούν γρήγορα να επαναφέρουν τη μικροχλωρίδα σε υγιή επίπεδα. Το Digeston Plus της HEALTH AID είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός ενζύμων και προβιοτικών για ομαλή και υγιή πέψη. Περιέχει φυτικά πεπτικά ένζυμα σε συνδυασμό με εκχυλίσματα φρούτων (ανανάς, παπάγια) που διασπούν τις τροφές και βοηθούν την πέψη. Ενισχυμένο με 600 εκατομμύρια προβιοτικά στελέχη Lactobacillus & Bifidobacterium, που συντελούν στην ισορροπία των φιλικών βακτηρίων στον οργανισμό και chloride που προωθεί την υγιή πέψη και εντερική ισορροπία. Ιδανικό για όσους υποφέρουν στην πέψη (φουσκώματα, πρήξιμο), για ηλικιωμένους, όσους ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και όσους έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη.

4) Μην ξεχνάς τη συντήρηση

Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στη βρώμη και τα λαχανικά βοηθούν στην πέψη, όπως βοηθούν και το σωστό μάσημα της τροφής και η αποφυγή του φαγητού όταν είσαι στρεσαρισμένος. Κατανάλωνε πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια και λιγότερα τηγανητά, αλκοόλ  και καφέ.

5) Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα

Διευκόλυνε τη πέψη σου καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα ενώ μάθε να τρως αργά για να βοηθήσεις καλύτερα τη διαδικασία της πέψης. Απέφευγε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό.

6) Δοκίμασε τα αλγινικά σκευάσματα

Εάν θέλεις να ανακουφιστείς άμεσα μπορείς να πάρεις αλγινικά σκευάσματα που καταστέλλουν την καούρα και την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ρώτησε τον φαρμακοποιό σου) και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν επειδή σχηματίζουν ένα στρώμα που επιπλέει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου. Δοκίμασε το Reduflux της BENEGAST. Είναι το νέας γενιάς αλγινικό προϊόν για την καούρα και τη δυσπεψία: για άμεση δράση και ανακούφιση που διαρκεί. Περιέχει το συστατικό Phycodol™, μια ένωση άλατος αλγινικού οξέος, η οποία παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας εκχύλισμα φαιοφυκών.


Μήπως είναι κάτι άλλο; Κάνε το τεστ

Αν απαντήσεις καταφατικά σε δύο ή περισσότερες ερωτήσεις απευθύνσου άμεσα στο γιατρό σου.

Νιώθεις συχνά κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα δυσφορίας
  • Πόνο πίσω από το στήθος που μοιάζει να ανεβαίνει από το στομάχι προς τα πάνω
  • Κάψιμο πίσω από το στήθος ή στο λαιμό;
  • Όξινα υγρά στο στόμα
  • Αισθάνεσαι τα παραπάνω συμπτώματα μετά το φαγητό ή αφότου κατανάλωσες αλκοόλ;
  • Οι ενοχλήσεις εμφανίζονται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα;
  • Λαμβάνεις συχνά φάρμακα για το κάψιμο, αλλά η ενόχληση επιμένει;

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .