Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αλλεργική ρινίτιδα: πώς να ανακουφίσεις τα συμπτώματα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

13 Απριλίου 2018

Πόσα ξέρεις για την αλλεργική ρινίτιδα, τη μόνη ενοχλητική πλευρά της Άνοιξης; Μάθε ποιά είναι τα συμπτώματά της, οι τύποι της και οι παράγοντες εμφάνισής της και ύστερα πώς να ανακουφιστείς και να πάρεις μια βαθιά ανάσα.


Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης, την οποία προκαλούν τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως η γύρη. Όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία που προσπαθεί να προστατέψει τον οργανισμό από το αλλεργιογόνο. Αυτή η χημική ουσία όμως προκαλεί και την αλλεργική ρινίτιδα. Εκτός από τη γύρη διάφορων φυτών και δένδρων, άλλα συχνά αλλεργιογόνα είναι: τα ακάρεα, η μούχλα και μύκητες που προέρχονται από τη γάτα ή τον σκύλο, την οικιακή κατσαρίδα και άλλους απρόσκλητους επισκέπτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

  • Φτάρνισμα
  • Ρινική καταρροή
  • Βουλωμένη μύτη
  • Φαγούρα στη μύτη, στον φάρυγγα, στα αυτιά
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος ή γδαρμένος λαιμός
  • Υγρά μάτια
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Κόπωση
  • Ευερεθιστότητα

Ποιοι είναι οι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας

Δύο είναι οι τύποι της αλλεργικής ρινίτιδας, εποχιακή και χρόνια. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα συνήθως εμφανίζονται κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου λόγω των εξωτερικών αλλεργιογόνων, όπως η γύρη. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το χρόνο ή σε οποιαδήποτε στιγμή με αίτια όπως τα ακάρεα της σκόνης, το άγχος και τα κατοικίδια.

Παράγοντες κινδύνου για την αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, αλλά είναι πιθανότερο να αναπτύξεις αλλεργική ρινίτιδα εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένειά σου. Το άσθμα ή το ατοπικό έκζεμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας. Μερικοί εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση, όπως:

  • Ο καπνός τσιγάρου
  • Κάποιες χημικές ουσίες
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες
  • Η υγρασία
  • Ο αέρας
  • Η μόλυνση
  • Το σπρέι μαλλιών
  • Τα αρώματα
  • Οι κολόνες
  • Ο καπνός ξύλου
  • Οι αναθυμιάσεις


Πώς να ανακουφίσεις τα συμπτώματα


1.Με δύναμη από τη θάλασσα: Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα χρησιμοποίησε κάποιο υπέρτονο διάλυμα, το οποίο μειώνει τα ρινικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτά δεν καταστρέφουν το ρινικό βλεννογόνο και αποτελούν μια φυσική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς επίσης και από ασθενείς υψηλού κινδύνου: διαβητικούς, ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, ασθενείς με διαταραχές του θυροειδούς, ηλικιωμένους, ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλά φαρμακευτικά σκευάσματα, άτομα με άσθμα κ.λπ.

Δοκίμασε το Real Mare mini Υπέρτονο Ρινικό Spray Θαλασσινού Νερού της REALMARE. Ασκεί αποσυμφορητική δράση, καθαρίζει το ρινικό βλεννογόνο με τον ηπιότερο τρόπο, συνιστάται κατά την παιδική ηλικία (ξεκινώντας από τον πρώτο χρόνο ζωής), στις έγκυες γυναίκες και κατά την περίοδο του θηλασμού, δεν προκαλεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια. Το SINOMARIN Adults Φυσικό Ρινικό Αποσυμφορητικό Spray για Ενήλικες καθαρίζει, ενυδατώνει και αποσυμφορεί τη φραγμένη ρινική κοιλότητα. Το Hypertonic Υπέρτονο Ρινικό Αποσυμφορητικό για Ενήλικες και Παιδιά Ηλικίας 2⁺ της PHYSIOMER είναι μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι των φαρμακευτικών αποσυμφορητικών για την ρινική αποσυμφόρηση. Αποσυμφορεί τη μύτη σε περίπτωση κρυολογήματος, ιγμορίτιδας και αλλεργιών. Με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Το STERIMAR Nasal Hygiene Ισότονο Σπρέι Θαλασσινού νερού είναι ιδανικό για χρήση από όλη την οικογένεια! Ενυδατώνει και καθαρίζει τη μύτη (για αλλεργική ρινίτιδα, περιβάλλον με σκόνη, πολύωρη παραμονή σε χώρους με κλιματισμό),

2.Με φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, αλλά όχι την αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας που είναι η υπερευαισθησία του οργανισμού και η υπερβολική αντίδραση στα αλλεργιογόνα. Τα βασικά φάρμακα που δίνονται για την αλλεργική ρινίτιδα είναι:

α) τα αντισταμινικά, τα πιο ευρέως φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη ρινική καταρροή, το φτάρνισμα και τον κνησμό,

β) τα ενδορινικά στεροειδή, ρινικά σπρέι για τη ρινική συμφόρηση,

γ) τα αποσυμφορητικά, τα οποία καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείς περισσότερο από τρεις ημέρες

και τα δ) αντι-λευκοτριενικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος αλλά και της αλλεργικής ρινίτιδας.

Δοκίμασε το Rinomad Spray Nasale Ρινικό Σπρέι Αποσυμφόρηση Μύτης & Αλλεργική Ρινίτιδα της BIONAT. Απελευθερώνει την αναπνοή και ταυτόχρονα ενυδατώνει, ανακουφίζοντας πιο άμεσα και χωρίς παρενέργειες. Δεν περιέχει κορτιζόνη και μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμό όσες φορές επιθυμείς όσες μέρες το χρειάζεσαι. Κατάλληλο και για παιδιά άνω των 3 ετών.

3.Με ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση: Αν και μακροχρόνια θεραπευτική μέθοδος, απαιτούνται 3 - 5 χρόνια, αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο και σε απαλλάσσει από τη χρήση φαρμάκων. Πραγματοποιείται με τη χορήγηση αυξανόμενων δόσεων αλλεργιογόνων προκειμένου να απευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός.

4.Με ομοιοπαθητική: Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς ομοιοπαθητική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα είναι εκείνη κατά την οποία δεν παρατηρείται έξαρση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες και είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό ενώ μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σκευάσματα στοχεύουν στην ισχυροποίηση του αμυντικού μηχανισμού.

5.Με βελονισμό: Ο βελονισμός ανακουφίζει από τη συμφόρηση της μύτης και ρυθμίζει τα επίπεδα IgE και κυτταροκινών στο αίμα που συμμετέχουν στην αλλεργική αντίδραση σε εξωγενή αλλεργιογόνα, μειώνει τη φλεγμονή, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

6.Προσπάθησε να αποφύγεις την επαφή με τον καπνό του τσιγάρου και με προϊόντα που έχουν έντονη μυρωδιά, όπως τα αρώματα και τα απορρυπαντικά.

7.Μην αερίζεις το σπίτι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, επειδή αυτές τις ώρες η συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλή.

8.Κάνε μασάζ στην περιοχή γύρω από τη μύτη, στα ζυγωματικά και στο μέτωπο με λίγο αμυγδαλέλαιο.

9.Μην αμελείς την τακτική συντήρηση των κλιματιστικών.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .