Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί αυτές οι τροφές νικούν την κούραση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Απριλίου 2018

Εάν νιώθεις πεσμένος αντί να φας ένα γλυκό για να πάρεις ενέργεια πρόσθεσε στη διατροφή σου τις σωστές τροφές. Αυτές θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα σε χρόνο μηδέν και θα νικήσουν την κούραση. Μάθε το γιατί!


1) Τσάι

Περιέχει: Καφεΐνη και L-θεανίνη 

Ο καφές μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το τσάι αλλά του λείπει ένα σημαντικό συστατικό που καταπολεμά την κούραση: η L-θεανίνη. Όταν συνδυάζεται με την καφεΐνη, το αμινοξύ, που περιέχει το τσάι, βελτιώνει τη συγκέντρωση αποτελεσματικότερα από την καφεΐνη καθώς και την εγρήγορση, τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης ενώ μειώνει την πνευματική κόπωση. Ως έξτρα μπόνους, το τσάι είναι ένα δυνατό εργαλείο για απώλεια βάρους, οπότε πρόσθεσέ το στη διατροφή σου άμεσα! Μπορείς να συμπληρώσεις τη διατροφή σου και με το Megasorb Vitamin B-Complex της SOLGAR. Παρέχει αρκετές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε συνενζυμική μορφή.

2) Φασόλια

Περιέχουν: Φυτική πρωτεΐνη

Μαζί με τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που παρέχουν, τα φασόλια είναι στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κούρασης. Είναι μια συμπυκνωμένη πηγή σταθερής και βραδείας καύσης ενέργειας λόγω της μοναδικής διατροφικής της σύνθεσης: Όλα τα είδη φασολιών έχουν χαμηλά λιπαρά, φυτικές ίνες και παρέχουν μια καλή ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ είναι γεμάτα με σειρά από μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και σίδηρο, όλα απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή τρυπτοφάνης. Η πρωτεΐνη και η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες συνεργάζονται για να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου και την πρόληψη των αυξομειώσεων ενέργειας. Χάρη στην πρωτεΐνη έχεις μια πηγή μόνιμης ενέργειας, τα οποία δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, όπως το κόκκινο κρέας και απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Health Science Meritene Δύναμη & Τόνωση Γεύση Κακάο της NESTLE. Ένα ρόφημα υψηλής διατροφικής αξίας που συμβάλλει στη διατήρηση μυϊκής μάζας, καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας από αποβουτυρωμένο γάλα, μαζί με 19 βιταμίνες (Β2, Β6, Β12) και ανόργανα συστατικά που μειώνουν το αίσθημα κόπωσης.

3) Σπανάκι

Περιέχει: Σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και νικούν την κούραση. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, που υποστηρίζουν την ενέργεια. Όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου (μια κοινή αιτία της αναιμίας), η αύξηση του σιδήρου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούν σίδηρο για να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν σωματική και πνευματική κόπωση, καθώς και αναιμία. Το σπανάκι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου. Δοκίμασε επίσης το Iron+C Αναβράζοντα Δισκία με Σίδηρο + Βιταμίνη C για Ενέργεια & Τόνωση της MY ELEMENTS.

4) Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν: Μαγνήσιο

Εάν ασκήθηκες μόλις για 30 λεπτά και νιώθεις σα να ανέβηκες στο  Έβερεστ ίσως να έχεις χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου χρειάζονται περισσότερη πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, και χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, επομένως κουράζονται πιο γρήγορα.

5) Πίτουρο σίτου

Περιέχει: Ίνες

Οι ίνες μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το λίπος και να σου χαρίσουν ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνα όσοι καταναλώνουν για πρωινό πίτουρο σίτου, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν λιγότερες συναισθηματικές και γνωστικές δυσκολίες και είναι λιγότερο κουρασμένοι σε σύγκριση με όσους δεν τα καταναλώνουν.

6) Ολικής αλέσεως

Περιέχουν: Σύνθετους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες (όχι όμως οι επεξεργασμένοι αλλά οι σύνθετοι) μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και να τονώσουν την ενέργειά σου, απομακρύνοντας την κούραση. Το σώμα χωνεύει και απελευθερώνει τους σύνθετους υδατάνθρακες αργά, διατηρώντας το σάκχαρό σου (και τη διάθεσή σου) σταθερά. Τα απλά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχουν τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκαλούν μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αλλά και απότομη πτώση αμέσως μετά.

7) Καρύδια

Περιέχουν: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ερευνητές από το Βέλγιο διαπίστωσαν ότι ασθενείς με χρόνια κόπωση είχαν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποδηλώνει ότι το άλφα-λινολενικό οξύ, το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα καρύδια, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τα οποία συνήθως συμβάλλουν στην κόπωση.

8) Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει: Πολυφαινόλες

Σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα ενισχύουν την ενέργειά τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης που ενισχύει την ευτυχία, μειώνοντας έτσι την κούραση.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .