Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κρύα πόδια: Συμβουλές για να τα κρατήσεις ζεστά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Φεβρουαρίου 2018

Δεν είναι ανησυχητικό αν τα πόδια σου είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα σου. Ο λόγος για τον οποίο τα πόδια είναι κρύα το χειμώνα είναι επειδή το σώμα μας δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των ζωτικών οργάνων μας όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, και βοηθά τα όργανα να λειτουργούν σωστά, διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία στο σώμα. Η συνηθέστερη αιτία για τα κρύα πόδια είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Σε περίπτωση που το κυκλοφορικό δεν λειτουργεί σωστά, το αίμα δυσκολεύεται να φτάσει ως τα άκρα, με αποτέλεσμα να τα νιώθεις παγωμένα. Παράγοντες που απορρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν την αίσθηση των κρύων ποδιών είναι η χαμηλή πίεση, η έλλειψη σιδήρου, οι ρευματοπάθειες, οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, οι στενές κάλτσες και τα παπούτσια που πιέζουν τους μύες και τα αγγεία του ποδιού. Τέλος, τα κρύα πόδια ίσως είναι συνέπεια της υπεριδρωσίας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που κάνει πολύ κρύο το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Αν έχεις κρύα πόδια δες αυτές τις συμβουλές για να τα κρατήσεις ζεστά.

Φάε τα σωστά τρόφιμα

Ένας τρόπος για να ζεστάνεις τα πόδια σου είναι να αυξήσεις την κυκλοφορία του αίματος. Πρόσθεσε στη διατροφή σου υγιεινά τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες), καρύδια, ελαιόλαδο και φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν το κυκλοφορικό, το οποίο είναι απαραίτητο για την επαρκή ροή του αίματος και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επίσης τροφές με Βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, βιταμίνες τους συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή ροή της κυκλοφορίας του αίματος.

Κινήσου

Η ακινησία δεν βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, γι’ αυτό και κρυώνεις. Όσο βρίσκεσαι σε κίνηση η θερμοκρασία του σώματος βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Εάν, όμως είναι η ώρα που ξεκουράζεσαι, άπλωσε στα πόδια σου μία θερμαντική αλοιφή που θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση. Δοκίμασε την Warming Balm Θερμαντικό βάλσαμο ποδιών της GEHWOL. Θερμαντικό βάλσαμο ποδιών χαρίζει ζεστασιά ενώ παράλληλα ενυδατώνει το ξηρό δέρμα των ποδιών. Τα εκχυλίσματα από φύκια, πιπέρι καγιέν και τζίντζερ καθώς επίσης και τα αιθέρια έλαια από δενδρολίβανο και λεβάντα διεγείρουν την μικροκυκλοφορία του αίματος.

Ρίξε μπαχαρικά

Πρόσθεσε κάποια μπαχαρικά στα ροφήματα και τα γεύματά σου για να αυξήσεις και τη θερμότητα στα πόδια σου. Ορισμένα μπαχαρικά που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος είναι το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, το μπούκοβο, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Πιες ένα ζεστό τσάι matcha

Το τσάι matcha είναι ιδανικό γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Ο ζωμός από κόκκαλα, όχι μόνο θερμαίνει το σώμα, αλλά είναι γεμάτο με μαγνήσιο και κολλαγόνο, και τα δύο είναι εξαιρετικά για τους μύες και το δέρμα.

Ασκήσου

Περπάτημα, γιόγκα ή ποδήλατο, η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Κοιμήσου με κάλτσες

Ακόμα και ο πιο υγιής άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, και οι κάλτσες μπορούν να βοηθήσουν. Προτίμησε να φοράς μάλλινες κάλτσες.

Δώσε σημασία στα παπούτσια

Φρόντισε να επιλέγεις παπούτσια με ζεστή επένδυση, που κρατούν το κρύο μακριά από τα πόδια σου. Ακόμα, μην ξεχνάς να φοράς τις κατάλληλες κάλτσες που θα κρατήσουν τα πόδια σου ζεστά, χωρίς, όμως, να τα αφήσουν να ιδρώσουν.

Όταν είναι πιο σοβαρό

Εάν αυτές οι συμβουλές …θέρμανσης άφησαν και πάλι τα πόδια σου κρύα, έλεγξε το κυκλοφορικό σου. Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη τύπου 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων μας, είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, ενδέχεται το σύμπτωμα των κρύων ποδιών να οφείλεται στη νόσο του Raynaud. Η νόσος του Raynaud έχει ως αποτέλεσμα τα δάχτυλα των ποδιών να γίνονται λευκά και μετά μπλε. Γενικά όσοι παρατηρούν αλλαγές στο δέρμα τους, συμπεριλαμβανομένης της πάχυνσης του δέρματος, των αλλαγών σε νύχια ή ρωγμές και πληγές που δεν επουλώνονται, θα πρέπει να ελέγχονται. Τα κρύα πόδια μπορούν επίσης να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως ο λύκος, η σκληροδερμίδα ή η περιφερική νευροπάθεια. Αν παρατηρήσεις αλλαγές απευθύνσου οπωσδήποτε στο γιατρό σου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .