Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φαρμακευτική αλλεργία;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Μαρτίου 2018

Πήρες κάποια αντιβίωση, έβαλες ένα κολλύριο ή άπλωσες μία κρέμα και σε έπιασε φαγούρα; Μάθε ποια φάρμακα προκαλούν φαρμακευτική αλλεργία και πώς να τη αντιμετωπίσεις.


Ποια φάρμακα προκαλούν φαρμακευτική αλλεργία;

Οι πιο συχνές φαρμακευτικές ουσίες που ενοχοποιούνται για τη φαρμακευτική αλλεργία είναι:

  • Τα αντιβιοτικά (β-λακταμικά): πενικιλίνες, οι ημισυνθετικές πενικιλίνες (αμοξυκιλίνη, αμπικιλίνη), κεφαλοσπορίνες.
  • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
  • Η ασπιρίνη.


Ποια είναι τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλλεργίας εξαρτώνται από την ευαισθησία κάθε ατόμου αλλά και από τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου. Από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

1.Το εξάνθημα: μοιάζει με το εξάνθημα της ιλαράς, μπορεί να εμφανιστεί με φαγούρα και να συνοδεύεται από πρήξιμο σε χείλη, γλώσσα, αυτιά, βλέφαρα, χέρια ή πόδια ή όχι.

2.Δερματίτιδα εξ επαφής: εμφανίζεται από σκευάσματα που χρησιμοποιούνται τοπικά στο δέρμα όπως είναι οι αλοιφές, κρέμες, κολλύρια, ωτικές σταγόνες κ.λπ. Οι ενδομυϊκές ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φαγούρα στο σημείο που μπήκε η βελόνα.

3.Αλλεργικό σοκ (ή συστηματική αναφυλαξία): το πιο σοβαρό σύμπτωμα που παρουσιάζεται με οίδημα στο σώμα ή και στο πρόσωπο, εξάνθημα, οίδημα στο λάρυγγα, δύσπνοια, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, απώλεια κοπράνων ή ούρων, εφίδρωση, ζάλη, απώλεια επαφής με το περιβάλλον. 


Διάγνωση της φαρμακευτικής αλλεργίας

Η φαρμακευτική αλλεργία μπορεί να εμφανισθεί με πολλά πρόσωπα, γι' αυτό η διερεύνηση και η διαγνωστική προσέγγιση είναι δύσκολη και απαιτεί εμπειρία. Η διάγνωση της φαρμακευτικής αλλεργίας γίνεται από ειδικό αλλεργιολόγο. Λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό και το είδος της αντίδρασης για να ολοκληρωθεί ο ενδεδειγμένος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις όπως:

  • Με δια νυγμού και ενδοδερμικές δοκιμασίες.
  • Στα αντιβιοτικά, όπως οι β-λακτάμες, υπάρχει το test στις β-λακτάμες.
  • Ο έλεγχος με δερματικές δοκιμασίες υποστηρίζεται και με εξετάσεις αίματος (ειδική IgE ορού).


Πώς να την αντιμετωπίσεις: πρακτικές οδηγίες

Μην χρονοτριβείς και ανέφερε το πρόβλημα στο γιατρό σου άμεσα, προκειμένου να εκτιμήσει αυτός εάν είναι επείγον περιστατικό ή όχι. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που θα σου δοθούν.

Διέκοψε οπωσδήποτε το φάρμακο που προκάλεσε την αντίδραση.

Έχε πάντα μαζί σου το κουτί με το φάρμακο που σου προκάλεσε την αντίδραση. Εάν η αντίδραση έγινε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σου σε κλινική ή νοσοκομείο μάθε ποιο φάρμακο ήταν υπεύθυνο.

Φρόντιζε να αναφέρεις στο μέλλον σε κάθε γιατρό τη διαγεγνωσμένη φαρμακευτική αλλεργία.

Κάθε παρενέργεια ενός φαρμάκου δεν είναι απαραίτητα αλλεργική αντίδραση. Μόνον εάν σου το επιβεβαιώσει γιατρός μπορείς να το αναφέρεις ως αλλεργική αντίδραση.

Εάν έχεις αλλεργία στην ασπιρίνη ο γιατρός σου θα σου χορηγήσει λίστα φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγεις και λίστα με αυτά που επιτρέπεται να λαμβάνεις ως παυσίπονα ή αντιπυρετικά.

Χρειάζεται προσοχή σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) για το κρυολόγημα, για πόνους περιόδους κλπ., επειδή ενδέχεται να περιέχουν ασπιρίνη στη σύσταση τους.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .