Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς να προστατέψεις το δερματάκι του μωρού σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Μαρτίου 2018

Γνωρίζεις ότι το δέρμα του μωρού σου αφυδατώνεται πιο γρήγορα από των ενηλίκων; Ιδού τι πρέπει να κάνεις για να το φροντίζεις και να το προστατεύεις όπως πρέπει και να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες


Το δερματάκι του μωρού σου λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα απέναντι στους ερεθισμούς, τα μικρόβια και τα βακτήρια ενώ ρυθμίζει και την εσωτερική του θερμοκρασία. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητο και γι΄ αυτό χρειάζεται ειδική φροντίδα τα πρώτα χρόνια. Σε σύγκριση με την επιδερμίδα ενός ενήλικα, το δερματάκι του μωρού σου:

  • Είναι περίπου 30% πιο λεπτό και ευαίσθητο, επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η βασική προστατευτική στιβάδα, η οποία αναπτύσσεται μετά τα 8 του χρόνια.
  • Έχει τάση ξηρότητας, απορροφά περισσότερη υγρασία, αλλά αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες, με αποτέλεσμα το δερματάκι του μωρού να στεγνώνει και να είναι πιο επιρρεπές σε μικρόβια, βακτήρια και ρύπους.
  • Είναι πιο ευάλωτο σε αλλεργίες και ερεθισμούς, επειδή οι μηχανισμοί του δέρματος που παράγουν το σμήγμα και διασφαλίζουν την υγεία του δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.


Πώς να προστατέψεις το δερματάκι του μωρού σου

1.Επιλέξτε με προσοχή τα καθαριστικά προϊόντα

Επειδή η επιδερμίδα του μωρού είναι πιο ευαίσθητη από αυτή των ενηλίκων χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές αλλά και από τα ακατάλληλα και σκληρά καθαριστικά προϊόντα. Επομένως, όταν φροντίζεις την επιδερμίδα του μωρού σου, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ήπια και απαλά προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης, ειδικά μελετημένα για μωρά. Τα χημικά απορρυπαντικά, κάποιες παιδικές πούδρες και ορισμένα βρεφικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, εξανθήματα, ξηρότητα κ.λπ. Φρόντισε να χρησιμοποιείς προϊόντα δερματολογικά ελεγμένα για να προστατεύεις το δερματάκι του μωρού από λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα:

  • Κρέμα για το πρόσωπο: Για να διατηρηθεί απαλό και υγιές το δερματάκι του μωρού σου η υδατική κρέμα που θα χρησιμοποιήσεις δεν πρέπει να περιέχει αρωματικές ύλες ούτε και ηλιακά φίλτρα χημικού τύπου. Προτίμησε κάποια με ελαφριά, μη λιπαρή υφή.  Η TRIXERA+ NUTRITION Baume Nutri-Fluide Μαλακτική Κρέμα Προσώπου & Σώματος για Ξηρή/Πολύ Ξηρή Επιδερμίδα της AVENE, περιέχει το φυτικό λιπιδικό τρίο και η Σελεκτιόζη, κατοχυρωμένη καινοτομία, επανορθώνουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Το ιαματικό Νερό της Avène που λαμβάνεται απευθείας από την Πηγή, διατηρεί άθικτες όλες τις καταπραϋντικές, αντι-ερεθιστικές και απαλυντικές ιδιότητές του.
  • Ενυδατική σώματος: Οι δερματολόγοι προτείνουν να χρησιμοποιείς κρέμα μετά το μπάνιο, επειδή το νερό επιτίθεται στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και την αφυδατώνει. Επίλεξε μια κρέμα σώματος, με όχι πολύ βαριά λιπαρή υφή, η οποία να παρέχει επιπλέον υγρασία, να προστατεύει τη βρεφική επιδερμίδα και να μην περιέχει συντηρητικά, αρώματα και άλλες χημικές ουσίες. Το Γαλάκτωμα Σώματος για Μωρά/Παιδιά με Καλέντουλα της WELEDA έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οργανικές πρώτες ύλες και επιλεγμένες φυσικές ουσίες, περιποιείται το ευαίσθητο δέρμα και χαρίζει μοναδική ενυδάτωση. Το Baby Body Milk Γαλάκτωμα Σώματος της HELENVITA είναι ιδανικό για την εντατική ενυδάτωση και περιποίηση του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος μετά το μπάνιο. Φροντίζει, προστατεύει και καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας από φλογώσεις, ξηροδερμία και ερεθισμούς.
  • Στο μπάνιο: Πλένε το δερματάκι του με χλιαρό νερό και απαλό καθαριστικό, που σέβεται το pH της βρεφικής επιδερμίδας, περιέχει ενυδατικούς παράγοντες (όπως αμυγδαλέλαιο), προλαμβάνει τους ερεθισμούς και έχει καταπραϋντικές ουσίες, όπως το χαμομήλι και η καλέντουλα. Εάν το μωρό σου έχει ξηρό δέρμα απόφυγε να του κάνεις πολύ συχνά μπάνιο, καθώς μπορεί να απομακρύνονται τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά από το δέρμα, αφήνοντάς το θαμπό και ξηρό. Το δωμάτιο που χρησιμοποιείς για να αλλάξει το μωρό πρέπει να είναι ζεστό. Μη χρησιμοποιείς κανένα αντιβακτηριακό σαπούνι, καθώς μπορεί να είναι πολύ σκληρό για το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σου. Το Baby Shampoo & Bath Απαλό Βρεφικό Σαμπουάν & Αφρόλουτρο της GARDEN OF PANTHENOLS είναι ένα απαλό καθαριστικό εμπλουτισμένο με Πανθενόλη, Βρώμη, Χαμομήλι και Λάδι Ελιάς. Είναι ειδικά μελετημένο προϊόν, κατάλληλο για τον καθαρισμό των μαλλιών και του σώματος των παιδιών. Ιδανικό για ευαίσθητα δέρματα καθώς δεν περιέχει αλκάλια, σαπούνι και αλλεργιογόνα αρώματα. Δεν προκαλεί δάκρυα και ερεθισμούς. Διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το  LITTLE SIBERICA Αφρόλουτρο για νεογέννητα με βιολογικά εκχυλίσματα από κολλιτσίδα & τσουκνίδα  της Natura Siberica είναι ένα εξειδικευμένο αφρόλουτρο ώστε να περιποιείται σε βάθος, να καθαρίζει και να προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα των νεογνών. Ειδικά σχεδιασμένο για νεογέννητα, η ήπια φόρμουλα αυτού του πιστοποιημένου οργανικού αφρόλουτρου δεν ερεθίζει την επιδερμίδα ή τα μάτια, καταπραΰνει το δέρμα και το χαλαρώνει, με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά σας να έχουν έναν ήρεμο και απολαυστικό ύπνο!
  • Κρέμα για τα συγκάματα: Για την περιοχή της πάνας η κρέμα για τα συγκάματα προστατεύει το δερματάκι του μωρού από ερεθισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τα ούρα. Επίλεξε μία με φυτικά έλαια καλής ποιότητας. Αναζήτησε στη συσκευασία το «οξείδιο του ψευδαργύρου», που επουλώνει τους ερεθισμούς και προστατεύει το δερματάκι του μωρού. H Κρέμα για Συγκάματα & Ερεθισμούς Δέρματος Sudocrem παρασκευάζεται σε μια βάση με υδατο-απωθητικές ιδιότητες η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό φραγμό, βοηθώντας έτσι να σταματήσει η επαφή τυχόν ερεθιστικών ουσιών (ούρα και κόπρανα) με το δέρμα. Η Tol Velvet Baby Extra Calm Cream Προστατευτική αδιάβροχη κρέμα για την αλλαγή πάνας της PHARMASEPT προλαμβάνει τα συγκάματα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και δυναμώνει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, ενυδατώνει σε βάθος και δεν παρασύρεται εύκολα (Χαμομήλι, Βρώμη, Ω3-Ω6 λιπαρά οξέα, 5% οξείδιο ψευδαργύρου).
  • Στην έξοδο: Τώρα που ανοίγει ο καιρός σκέφτεσαι πως μια βόλτα στον αέρα και τον ήλιο είναι καλή ιδέα. Τα μωρά ωστόσο δεν πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως μέχρι να γίνουν 6 μηνών και δεν μπορούν να έχουν αντηλιακή προστασία με κάποια αντηλιακά προϊόντα. Το τρυφερό δέρμα του μωρού μπορεί να προστατευθεί μόνον με τα κατάλληλα ρούχα.

2.Προσοχή στα καινούρια ρούχα

Το δερματάκι του μωρού είναι υπερευαίσθητο και χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και περιποίησης, μιας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμών της ευαίσθητης επιδερμίδας. Πλένε πάντα τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσεις στο μωρό. Τα καινούρια ρούχα, όσο «του κουτιού» κι αν είναι, έχουν κάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χημικά, εργοστάσια και χέρια, και κουβαλούν πολλά μικρόβια και βακτήρια που ενδέχεται να ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σου. Επίσης φρόντιζε να σιδερώνεις τα ρούχα του μωρού στον ατμό για να αποστειρωθούν. Όσο χρονοβόρα και αν σου φαίνεται αυτή η διαδικασία, είναι απαραίτητη για να εξαφανίσεις τα μικρόβια. Επίλεξε απορρυπαντικά ειδικής σύνθεσης για να πλένεις τα ρουχαλάκια του μωρού και να τα διατηρείς καθαρά και απαλά. Το Atoprel Baby Laundry Υγρό Απορρυπαντικό της FREZYDERM είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρεφικά ρούχα, που θα τους χαρίσει μοναδική καθαριότητα ενώ παράλληλα θα τα κάνει μαλακά και απαλά ώστε να μην ερεθίζουν την επιδερμίδα του μωρού. Περιέχει συστατικά φιλικά προς το δέρμα, που σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα ή την επιδερμίδα με ατοπική προδιάθεση. Το Βιολογικό Υγρό Απορρυπαντικό Ρούχων της BIO-BEBE είναι εξειδικευμένο για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Μόνο με φυσικά συστατικά από φυσική σαπωνίνη, η οποία προέρχεται από βιολογικούς καρπούς πλυσίματος, soap nuts, το βιολογικό υγρό απορρυπαντικό για τα ρουχαλάκια του μωρού θα τους προσφέρει μοναδική καθαριότητα, χωρίς τη χρήση χημικών ή συνθετικών αρωματικών ουσιών, προστατεύοντας τόσο το μωρό σου όσο και το περιβάλλον, χαρίζοντας τους μοναδική απαλότητα.

Εάν παρατηρήσεις στο δερματάκι του μωρού σου, ερυθρότητα ή εξανθήματα, επικοινώνησε άμεσα με τον παιδίατρο.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .