Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τί συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Αυγούστου 2018

Αμελείς να πιεις νερό μέσα στη μέρα επειδή το θεωρείς σχεδόν περιττό; Σου έχουμε δυσάρεστα νέα αφού μόλις φρόντισες ν' αποκτήσεις πονοκεφάλους, έξτρα κιλά, έλλειψη ενέργειας, νεύρα, κακοσμία στόματος και ένα σωρό άλλα. Μήπως να το ξανασκεφτείς και να πιεις ένα ποτηράκι κυριολεκτικά στην υγεία σου;

 

1) Έχεις πονοκέφαλο

Πριν πιάσεις ένα ντεπόν όταν έχεις πονοκέφαλο, δοκίμασε να πιεις νερό. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο επειδή επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται άμεσα στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης οδηγώντας σε σε πονοκέφαλο.

2) Παίρνεις βάρος

Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό αυτό ενδέχεται να προκαλέσει κατακράτηση νερού και προσωρινή αύξηση του βάρους σου.

3) Πέφτει η ενέργειά σου

Νιώθεις πεσμένος; Προσπέρασε την καφεΐνη και τον καφέ και πιες νερό. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να αποβάλει μεγάλο μέρος των ενεργειακών σου επιπέδων. Πέφτει η αρτηριακή σου πίεση, αυξάνεται η καρδιακή σου συχνότητα και επιβραδύνεται η ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα; Να νιώθεις κούραση.

4) Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Το θεμελιώδες στοιχείο της ζωής είναι επίσης σημαντικό για την εύρεση ιδεών και λύσεων. Οι ικανότητες και οι λειτουργίες του εγκεφάλου σου καθώς και η ικανότητα συγκέντρωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό που πίνεις.

5) Γίνεσαι οξύθυμος

Νιώθεις εκνευρισμένος και είσαι οξύθυμος; Το να μην πιεις νερό μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις. Δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ απέδειξαν ότι η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει και τη διάθεση. Πιες λίγο νερό και η ψυχική σου διάθεση θα βελτιωθεί κατά 14%, σύμφωνα με μία μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

6) Πεινάς

Είναι πολύ συνηθισμένο να συγχέεται η πείνα με τη δίψα. Αν νιώθεις ότι πεινάς το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πιεις λίγο νερό. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, ο οργανισμός στρέφεται στις τροφές για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, η πείνα που νιώθεις στην πραγματικότητα είναι δίψα.

7) Έχεις κακοσμία στόματος

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός λόγος για την κακοσμία στόματος. Το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όταν δεν πίνεις νερό τα βακτήρια βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή.

8) Θέλεις να φας κάτι γλυκό

Η ήπια αφυδάτωση, εκτός από το αίσθημα της πείνας, προκαλεί και λιγούρες για γλυκό. Ειδικά αν ασκείσαι χρησιμοποιείς γλυκογόνο (δηλαδή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες) και χρειάζεται να το αναπληρώσεις. Αν πιεις νερό μειώνεις την επιθυμία σου για κάτι γλυκό.

9) Έχεις δυσκοιλιότητα

Το σώμα σου χρειάζεται νερό για να κινηθούν οι ουσίες μέσω του παχέος εντέρου. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, το σώμα αποβάλλει περισσότερο υγρό από τα κόπρανα, σκληραίνοντάς τα. Πίνοντας αρκετό νερό και καταναλώνοντας φυτικές ίνες μπορεί να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

10) Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το να πίνεις αρκετό νερό αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις. Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί έως και 30%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού θα σε βοηθήσει να κάψεις επιπλέον 17.400 θερμίδες κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή να χάσεις πέντε κιλά περίπου χωρίς δίαιτα!

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespotgr

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .