Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε ένα ηλιακό έγκαυμα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Ιουλίου 2018

Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στη UVB ακτινοβολία, η οποία απορροφάται σχεδόν κατά 90% από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ ένα 10% φτάνει στο χόριο της επιδερμίδας. Ένα απλό κοκκίνισμα ή ένα πολύ έντονο κοκκίνισμα με οίδημα, φυσαλίδες γεμάτες ορό και πόνο δείχνουν και τη σοβαρότητα του ηλιακού εγκαύματος. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο ηλιακό έγκαυμα είναι το χρώμα της επιδερμίδας, οι ανοιχτόχρωμες είναι πιο ευαίσθητες από τις σκουρόχρωμες, η ώρα και η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, η μη σωστή εφαρμογή του αντηλιακού κ.λπ. Το κοκκίνισμα υποχωρεί συνήθως σε μία εβδομάδα με ξεφλούδισμα της επιδερμίδας ενώ κάποιες κηλίδες, δυσχρωμίες, ή ελιές μπορεί αργότερα να κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σου. Εάν δεν πρόσεξες και κάηκες από τον ήλιο αυτά είναι τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, για να έχεις αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος.

1) Μην ξεφλουδίζεις ή ξύνεις το δέρμα σου

Όταν το δέρμα σου αρχίσει να ξεφλουδίσει αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να θεραπεύεται από το ηλιακό έγκαυμα. Άφησε το δέρμα να ολοκληρώσει τη φυσική διαδικασία απολέπισης. Φρόντισε να το ενυδατώνεις με μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν, πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες.

2) Μην σπας τις φουσκάλες

Αυτές οι φουσκάλες στο δέρμα εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό: προστατεύουν την πληγή από τυχόν μολύνσεις και λοιμώξεις. Εάν μια φουσκάλα πονάει πάρα πολύ βάζε κομπρέσες με δροσερό νερό, φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι. Επανάλαβε αρκετές φορές και οι φουσκάλες θα υποχωρήσουν σε μερικές ημέρες.

3) Μην αργήσεις να πάρεις ένα αντιφλεγμονώδες

Η απάντηση του σώματός σου στο ηλιακό έγκαυμα είναι η φλεγμονή και είναι σημαντικό να πάρεις κάτι για να μειώσεις αυτή τη φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη μειώνουν τη φλεγμονή και σε ανακουφίζουν από τον πόνο. Τα ηλιακά εγκαύματα γενικά χρειάζονται περίπου 4-6 ώρες για να αναπτυχθούν και αν περιμένεις τόσο πολύ για να πάρεις ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό εάν το έπαιρνες αμέσως.

4) Μην κάνεις απολέπιση

Η χρήση προϊόντων απολέπισης ή εκείνων που περιέχουν γλυκολικό οξύ, ρετινόλη ή σαλικυλικό οξύ είναι εξαιρετικά επιζήμια για το δέρμα σου, ειδικά όταν έχει καεί από τον ήλιο. Μόλις το δέρμα σου σταματήσει να ξεφλουδίζει, περίμενε περίπου τρεις ημέρες πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα προϊόντα.

5) Μην χρησιμοποιείς κρέμες με βάση το οινόπνευμα

Το οινόπνευμα είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σου ενώ όταν εφαρμόζεται πάνω στο ηλιακό έγκαυμα μειώνει την ικανότητα της επιδερμίδας για αυτοίαση. 

6) Μη φοράς στενά ρούχα

Εάν έχεις ηλιακό έγκαυμα το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις την επιδερμίδα σου να αναπνεύσει. Το σώμα σου προσπαθεί να ανταποκριθεί στο έγκαυμα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή επιταχύνοντας έτσι την επούλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ερυθρότητα και τη φλεγμονή στην περιοχή. Τα στενά ρούχα μπορεί να δυσκολέψουν τη διαδικασία.

7) Μη χρησιμοποιείς αλόη βέρα με άρωμα

Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει το δέρμα σου μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας αλόη βέρα με άρωμα μπορεί να ερεθίσεις το δέρμα σου ακόμη περισσότερο. Γενικά φρόντισε να χρησιμοποιείς αλόη χωρίς άρωμα ή άλλα προϊόντα για το δέρμα.

8) Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Το ηλιακό έγκαυμα κάνει πολλά περισσότερα στο σώμα σου από το να προκαλεί πόνο. Στην πραγματικότητα, όλα τα εγκαύματα απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα. Πίνε περισσότερο νερό, χυμό και αθλητικά ποτά για μερικές μέρες.

9) Μην καλύπτεις το ηλιακό έγκαυμα με μακιγιάζ

Ο μόνος τρόπος για να επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα είναι να αφήσεις την επιδερμίδα σου να αναπνεύσει. Το μακιγιάζ που μπορεί να γίνει με βρώμικα σφουγγαράκια ή πινέλα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης.

Η καλύτερη πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων είναι η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού. Επίλεξε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που θα σε προστατέψει τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB ακτινοβολία. Φρόντισε να είναι φωτοσταθερό, να αντιστέκεται στο νερό, τον ιδρώτα, την τριβή, να μην περιέχει ουσίες που προκαλούν αλλεργίες όπως parabens, να ενυδατώνει και να έχει μεγάλο δείκτη προστασίας SPF.

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει όλο και περισσότεροι, όλοι αναζητούμε τρόπους για να δροσιστούμε αλλά και να γυμναστούμε, καίγοντας θερμίδες. Τα αθλήματα στο νερό μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο!

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει όλο και περισσότεροι, όλοι αναζητούμε τρόπους για να δροσιστούμε αλλά και να γυμναστούμε, καίγοντας θερμίδες. Τα αθλήματα στο νερό μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο!


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .