Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι σαμποτάρει τον μεταβολισμό σου; 10 λόγοι

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Απριλίου 2018

Ο μεταβολισμός είναι το σύστημα που διασπά την ενέργεια (δηλαδή τα τρόφιμα) για να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί εκτός του ότι σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος δεν σε βοηθά να κάψεις θερμίδες. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σου (ΒΜΡ) είναι ο ρυθμός με τον οποίο καις θερμίδες σε κατάσταση χαλάρωσης και αντιστοιχεί στο 75% της ενέργειας που καις καθημερινά. Ο ΒΜΡ χρησιμοποιεί περίπου 22 θερμίδες για κάθε κιλό βάρους στις γυναίκες και 24 θερμίδες για κάθε κιλό στους άντρες. Φυσικά, δεν περνάς όλη τη μέρα καθιστός, οπότε καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια από αυτή. Εάν θέλεις να τονώσεις τον μεταβολισμό σου αυτοί είναι οι 10 λόγοι που σαμποτάρουν τον μεταβολισμό σου.

1) Δεν πίνεις άφθονο νερό

Μην μένεις αφυδατωμένος, ειδικά όταν ξυπνάς. Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου δεν λαμβάνει νερό για 6-8 ώρες. Και επειδή το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό - πρέπει να γεμίσεις τη δεξαμενή με περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανό να μην ξυπνήσεις για να πιεις ένα ποτήρι νερό, και αυτό οδηγεί σε ήπια αφυδάτωση. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πιεις 2 ποτήρια νερό μόλις ξυπνήσεις.

2) Η διατροφή σου περιέχει φυτοφάρμακα

Τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν συνήθως φυτοφάρμακα. Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε τέτοια φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν τη διαδικασία απώλειας βάρους. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέγεις βιολογικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

3) Τρως πολλά γλυκά

Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις τις λιγούρες σου για κάτι γλυκό. Επειδή τα σάκχαρα απορροφώνται εύκολα στο αίμα αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και επιβραδύνουν το μεταβολισμό.

4) Δεν κοιμάσαι καλά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αρκετά μεταβολικά προβλήματα, γι αυτό και χρειάζεται να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου σε οδηγεί στην κατανάλωση παχυντικών φαγητών και οι επιπλέον θερμίδες που παίρνεις δεν καταναλώνονται εξίσου εύκολα αν δεν έχεις απολαύσει μια νύχτα επαρκούς ξεκούρασης.

5) Πίνεις καφέ όταν πεινάς

Επιλέγοντας να πιεις καφέ αντί να φας πραγματικό φαγητό όταν πεινάς, σαμποτάρεις τον μεταβολισμό σου, καθώς η καφεΐνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης και, έτσι δεν παίρνεις θερμίδες που χρειάζεσαι.

6) Δεν τρως γαλακτοκομικά

Οι μύες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή μεταβολισμό. Και τα γαλακτοκομικά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης υψηλής ποιότητας. Ο ορός γάλακτος είναι πολύ καλός για την ενίσχυση της πρωτεϊνικής σύνθεσης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη μυών, ενώ η καζεΐνη διατηρεί την άπαχη μυϊκή μάζα.

7) Εργάζεσαι νύχτα

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern, η έκθεση στο ηλιακό φως νωρίς το πρωί μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και την ικανότητά του να καίει αποτελεσματικά αυτό που καταναλώνεις. Κάθισε δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο καθώς πίνεις τον πρωινό σου καφέ ή τρως πρωινό και θα νιώσεις την ενέργεια να σε κατακλύζει.

8) Παραλείπεις το πρωινό

Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται το βράδυ με αποτέλεσμα να καις λιγότερες θερμίδες την ώρα ενώ κοιμάσαι και δεν ανατροφοδοτείται μέχρι να φας και πάλι. Όταν τρως δίνεις κυριολεκτικά στο μεταβολισμό σου ενέργεια. Το πρωινό πυροδοτεί το μεταβολισμό και του δίνει ενέργεια για να κάψει τις θερμίδες. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών (όπως τα δημητριακά με γάλα) είναι ένα ιδανικό πρωινό. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παρέλειπαν το πρωινό είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που ξεκινούσαν τη μέρα με ένα ισορροπημένο γεύμα.

9) Δεν τρως αρκετά ή κάνεις στερητικές δίαιτες

Η μεγάλη διάρκεια μεταξύ των γευμάτων χωρίς ενδιάμεσα σνακ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό, ο οποίος δεν καίει θερμίδες.

10) Δεν κάνεις βάρη

Η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές τη βδομάδα αυξάνει την καύση λίπους ενώ κοιμάσαι, σύμφωνα με μελέτη. Η άσκηση με αντιστάσεις κάνει καλύτερη δουλειά ακόμα και από την πιο έντονη καρδιαγγειακή άσκηση. Επίλεξε βάρη που σου επιτρέπουν να κάνεις 8 με 12 επαναλήψεις. Αυτό έχει μεγαλύτερη επίδραση στο μεταβολικό ρυθμό σου από το να χρησιμοποιείς ελαφρύτερα βάρη. Επίσης οι ασκήσεις που γυμνάζουν πολλές μυϊκές ομάδες, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο μεταβολικό ρυθμό οπότε κάνε καθίσματα, προβολές, κωπηλατική, όρθια κωπηλατική, κάμψεις και πιέσεις ώμων.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .