Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι φταίει και έχεις καθυστέρηση; Μάθε πως να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Δεκεμβρίου 2017

Η περίοδός σου έχει καθυστερήσει, έκανες το τεστ εγκυμοσύνης αλλά δεν είσαι έγκυος; Η καθυστέρηση περιόδου σου μπορεί να συμβαίνει για πολλούς άλλους λόγους εκτός από την εγκυμοσύνη. Οι πιο συχνές αιτίες αφορούν ορμονικές ανισορροπίες ή και κάποιες σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση έχουν συνήθως περίοδο κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από κάθε 21 έως 35 ημέρες. Εάν έχεις καθυστέρηση και δεν είσαι έγκυος μάθε τι φταίει και δες πως μπορείς να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου.


1) Πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση περίπου στα 45 έως τα 55 έτη. Οι γυναίκες που εμφανίζουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 40 ετών, ή νωρίτερα, θεωρούνται ότι έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση.

2) Προβλήματα του θυρεοειδή

Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί επίσης να είναι η αιτία της καθυστέρησης της περιόδου σου. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματός σου, και έτσι μπορεί να επηρεαστούν και τα επίπεδα ορμονών. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς ρυθμίζονται με φαρμακευτική αγωγή, και η περίοδός σου επανέρχεται στον φυσιολογικό της κύκλο.

3) Χαμηλό σωματικό βάρος

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία, μπορεί να χάσουν κάποιους κύκλους περιόδου. Εάν το βάρος σου είναι 10% και κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος σου, αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σου και να σταματήσει η ωορρηξία. Η ψυχοθεραπεία για διατροφικές διαταραχές και ένα φυσιολογικό βάρος μπορεί να σε βοηθήσει και τον κύκλο σου.

4) Παχυσαρκία

Όπως το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, έτσι και ένα υπέρβαρο σώμα μπορεί να κάνει το ίδιο. Εάν διαπιστωθεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα στην καθυστέρηση της περιόδου σου τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε διαιτολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής για σένα.

5) Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οι ωοθήκες περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, σε μέγεθος περίπου οκτώ χιλιοστών η καθεμία, οι οποίες συνήθως εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια και τα οποία για διάφορους λόγους, συνήθως ορμονικούς, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στη πορεία εξέλιξής τους. Η παραγωγή ορμονών σε μη σωστές αναλογίες από τις δύο ωοθήκες και από την υπόφυση, πιθανόν έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή ή και την αναστολή της ωορρηξίας. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδός σου μπορεί να γίνει ακανόνιστη, να μην έχεις δηλαδή σταθερό κύκλο έμμηνης ρύσης, ενώ όταν εμφανίζεται να συνεπάγεται απώλεια αίματος πολύ μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη. Η περίοδός σου επίσης μπορεί να συμβαίνει μετά από μεγάλα διαστήματα, 40 ημερών και πλέον, ή μπορεί και να συμβαίνει ανά τρεις ή έξι μήνες. Η θεραπεία για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τον κύκλο σου.

6) Αντισυλληπτικά

Μπορεί να αντιμετωπίσεις μια αλλαγή στον κύκλο σου όταν λαμβάνεις αντισυλληπτικά. Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες σου να απελευθερώσουν τα ωάρια. Αν κόψεις το «χάπι», μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να γίνει ο κύκλος σου σταθερός και πάλι μετά τη διακοπή του.

7) Χρόνιες παθήσεις

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η κοιλιοκάκη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος συνδέονται με τις ορμονικές αλλαγές, οπότε παρόλο που είναι σπάνιο, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να κάνει την περίοδό σου ακανόνιστη. Η κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο λεπτό έντερο, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει το σώμα σου να απορροφά βασικά θρεπτικά συστατικά. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση.

8) Άγχος

Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ορμόνες σου, ακόμη και να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου σου, τον υποθάλαμο. Με την πάροδο του χρόνου, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση ή μείωση βάρους, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τον κύκλο σου. Αν πιστεύεις ότι το άγχος επηρεάζει την περίοδο σου, δοκίμασε να κάνεις τεχνικές χαλάρωσης με ψυχοθεραπεία και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει αρκεί να θυμάσαι πως η συμμετοχή των γυναικών σε σκληρά αθλήματα, όπως π.χ. οι μαραθώνιοι, μπορεί να σταματήσει και την περίοδό τους.


Πως να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου

Μάθε να υπολογίζεις τις γόνιμες μέρες σου αλλά να θυμάσαι ότι υπολογισμός των γόνιμων ημερών ΔΕΝ είναι μέθοδος αντισύλληψης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια.

Οι γόνιμες μέρες είναι οι μέρες κοντά στην ωορρηξία. Οι ημέρες αυτές είναι στη μέση του κύκλου, δηλαδή κοντά στην 14η ημέρα για μια γυναίκα με σταθερό κύκλο, μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Ο κύκλος της ωορρηξίας χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του κύκλου είναι η ωοθυλακική φάση, ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και συνεχίζει μέχρι την ωορρηξία. Το πρώτο μισό του κύκλου μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε κάθε γυναίκα, έχοντας διάρκεια από 7 έως 40 μέρες. Το δεύτερο μισό του κύκλου είναι η εκκριτική ή ωχρινική φάση και διαρκεί από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου. Η ωχρινική φάση είναι πιο σταθερή σε διάρκεια και κυμαίνεται από 12 έως 16 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως η μέρα της ωορρηξίας καθορίζει τον κύκλο. Αν δεν έχεις μηνιαίο κύκλο 28 ημερών (και έχεις για παράδειγμα κάθε 25 ή 32 ημέρες), οι γόνιμες ημέρες (ωοθυλακιορρηξία ή ωορρηξία) είναι περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Έτσι:

Κύκλος 25 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 11η ημέρα.

Κύκλος 26 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 12η ημέρα.

Κύκλος 27 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 13η ημέρα.

Κύκλος 28 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (μέσος όρος).

Κύκλος 29 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 15η ημέρα.

Κύκλος 30 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 16η ημέρα.

Κύκλος 31 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 17η ημέρα.

Κύκλος 32 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 18η ημέρα.

Κύκλος 33 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 19η ημέρα.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot.gr


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .