​​​​​​​6 ψυχολογικά tips για να μην το παρακάνεις με το φαγητό

​​​​​​​6 ψυχολογικά tips για να μην το παρακάνεις με το φαγητό
Print

6 ψυχολογικά tips για να μην το παρακάνεις με το φαγητό

 

Ρωτήσαμε την ψυχολόγο Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου και μας έδωσε αυτές τις συμβουλές για να μην το παρακάνεις με το φαγητό τις ημέρες των γιορτών

 

1 Προετοιμάσου ψυχολογικά

Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει το βάρος μας. Πρέπει να νιώθουμε καλά, να μην έχουμε άγχος και να μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας σχετικά με το φαγητό. Οι μέρες αυτές είναι μέρες χαράς και αγάπης. Δεν πρέπει να σου γίνει εμμονή να διατηρήσεις το βάρος σου αλλά ούτε και να σκέφτεσαι ότι ήρθε η ώρα της κραιπάλης. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερφαγία που ίσως αργότερα να μετανιώσεις.

 

2 Βάλε στοίχημα

Ενώ οι αυτοεπιβεβαιώσεις μπορούν να είναι χρήσιμες, αξιοποίησε την ανταγωνιστική σου πλευρά. Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου ότι δεν θα φας περισσότερο τις γιορτές. Αλλά εάν χάσεις το στοίχημα φρόντισε να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Το βασικό είναι να αντιμετωπίζεις με θετικό τρόπο τον εαυτό σου.

 

3 Άκου το σώμα σου

Άκου το σώμα σου κι όταν νιώθεις χορτάτος απλώς σταμάτα να τρως. Απόλαυσε το φαγητό σου τρώγοντας αργά και προσεκτικά για να μην το παρακάνεις. Θυμίσου να γεμίζεις το πιάτο σου με λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν και τα λαχανικά συνήθως λειτουργούν ως συνοδευτικά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα σου. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα γεμίσουν το στομάχι σου και μειώσουν την όρεξή σου. Αν θέλεις και δεύτερη μερίδα, μια μερίδα λαχανικών είναι ιδανική, για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου και να μην το παρακάνεις στις γιορτές.

 

4 Κοιμήσου καλά στις γιορτές

Είναι λογικό ότι θα ξενυχτήσεις στη διάρκεια των γιορτών αλλά ο ελάχιστος ύπνος μπορεί να μεταβάλλει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, ορμονών που σχετίζονται με τη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού. Ο λίγος ύπνος ρίχνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που μειώνει την όρεξη, και ανεβάζει τα επίπεδα της γκρελίνης, που αυξάνει την όρεξη.

 

5 Μην κάνεις προτεραιότητα το φαγητό αλλά τις σχέσεις σου

Πέρασε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους. Μην ξεχνάς ότι οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα και στην οικογένειά σου ή τους φίλους σου. Δώσε αγάπη, πάρε αγάπη, οργάνωσε μια εκδρομή, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν.

 

6 Σκέψου την άσκηση ως κάτι διασκεδασικό

Η άσκηση που θα επιλέξεις να κάνεις τις γιορτές καλό είναι να είναι διασκεδαστική. Αν μισείς το τρέξιμο, μην τρέχεις. Κάνε κάτι άλλο αρκεί να βάλεις σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η άσκηση με φίλους όπως πχ πεζοπορικές διαδρομές, μπορεί να είναι κίνητρο, κάνοντας τη γυμναστική λιγότερο αγγαρεία και περισσότερο ένα ευχάριστο παιχνίδι.

 

Καλές γιορτές

TOP