Shape
carespot.gr
carespot.gr

6 λάθη υγείας που κάνουν όλοι και κοστίζουν

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Οκτωβρίου 2017

Παίρνεις αντιβίωση για μια απλή ίωση ή παραγγέλνεις φάρμακα από το εξωτερικό; Δες ποια είναι τα 6 λάθη υγείας που κάνουμε όλοι και τα πληρώνουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, πολύ ακριβά.


1) Παίρνεις τα αντιβιοτικά των άλλων

Μήπως ακόμη και σε ένα κοινό κρυολόγημα παίρνεις αντιβίωση χωρίς συνταγογράφηση ή, ακόμη χειρότερα, το δανείζεσαι από άλλους; Μόνον ο γιατρός σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιβίωση και σίγουρα όχι για μία απλή ίωση ή για ένα κρυολόγημα. Όταν παίρνεις αντιβίωση ενώ δεν είναι απαραίτητη, με την πάροδο του χρόνου, το αντιβιοτικό εξασθενεί. Τα βακτήρια, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αλλάζουν και μεταμορφώνονται για να επιβιώσουν κι όταν έρχονται σε επαφή ξανά και ξανά με τα αντιβιοτικά, γίνονται ανθεκτικά σε κάποιους τύπους αντιβιοτικών. Έτσι, όταν χρειαστεί πραγματικά να πάρεις αντιβίωση ο οργανισμός σου δεν θα μπορέσει να καταπολεμήσει τα βακτήρια γιατί θα έχουν σκοτωθεί τα καλά βακτήρια, απαραίτητα για ένα υγιές έντερο και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά δεν είναι όλα ίδια, αφού κάθε ένα εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Τέλος, κάθε φορά που παίρνεις το φάρμακο κάποιου άλλου διατρέχεις τον κίνδυνο να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή βιταμίνες που παίρνεις. Να θυμάσαι πως τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται μόνο για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς και χορηγούνται πάντοτε από γιατρό. 

2) Κόβεις μόνος σου τη φαρμακευτική αγωγή επειδή σου πέρασε

Εάν ο γιατρός σου χορήγησε κάποια φαρμακευτική αγωγή και σου έδωσε οδηγίες αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να τις ακολουθείς. Μην παραλείπεις καμία από τις δόσεις της αγωγής και τήρησε με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας, ακόμη κι αν τα συμπτώματα έχουν περάσει. Όταν κόβεις μόνος σου τη φαρμακευτική αγωγή βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο αφού πάντα υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά να πάρεις μεγαλύτερη δόση φαρμάκων. 

3) Αγοράζεις φάρμακα και κρέμες αδυνατίσματος από επισφαλείς ιστότοπους και όχι από online φαρμακεία

Τα online φαρμακεία δεν είναι απλά e-shops που σου προσφέρουν καλλυντικά σε χαμηλές τιμές. Πίσω από τα online φαρμακεία βρίσκονται φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν επιστημονική γνώση ενώ οτιδήποτε διαθέτουν στο ηλεκτρονικό ράφι είναι πιστοποιημένο από όλες τις αρμόδιες αρχές. Αν και στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η πώληση φαρμάκων online που χορηγούνται με συνταγή ή καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία πολλοί είναι εκείνοι που παραγγέλνουν από ιστοσελίδες του εξωτερικού φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να γνωρίζουν στις παρενέργειες. Εάν αναζητάς φάρμακα, καλλυντικά ή οτιδήποτε άλλο αφορά την υγεία σου σε επισφαλείς διαδικτυακούς τόπους έχε υπόψη σου ότι το κάνεις με αποκλειστική δική σου ευθύνη αφού υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου. Κάποια από αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά ή, ακόμα χειρότερα, είναι τοξικά.

4) Δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα επειδή πιστεύεις ότι το οδοντικό διάλυμα αρκεί

Το ότι χρησιμοποίησες μετά το βούρτσισμα οδοντικό διάλυμα δεν σημαίνει ότι ολοκλήρωσες τη στοματική υγιεινή σου. Το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια αφαιρούν τα υπολείμματα τροφών και πλάκας από τα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα, κάτι που δεν μπορεί να αφαιρέσει το οδοντικό διάλυμα. Εάν δεν χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα καθημερινά σημαίνει πως έως και 35% των οδοντικών επιφανειών -κυρίως στη γραμμή των ούλων και μεταξύ των δοντιών- παραμένει ακαθάριστο. Αυτό δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τη δημιουργία πλάκας. Έχε υπόψη σου ότι η οδοντική πλάκα έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά και διαβήτη τύπου 2. Η σωστή σειρά έχει ως εξής: βούρτσισμα, οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικό διάλυμα.

5) Παίρνεις ηρεμιστικά για να κοιμηθείς

Τυχαίνει να παίρνεις κάποιο ηρεμιστικό αραιά και πού για να κοιμηθείς; Πρώτον δεν κάνεις κάτι αφού αυτά χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο για να δράσουν ενώ δεύτερον μπορεί να εξαρτηθείς από αυτά και να χρειάζεσαι μεγαλύτερη δόση για να μπορέσεις να κοιμηθείς. Με τον καιρό, ο οργανισμός βασίζεται σε αυτήν τη χημική παρεμβολή, δυσκολεύοντας σε να αποκοιμηθείς όταν σταματήσεις να παίρνεις τα χάπια. Αντί να πάρεις λοιπόν κάποιο αγχολυτικό χάπι, δοκίμασε να ασκείσαι το πρωί και να κλείνεις την τηλεόραση και τον υπολογιστή τουλάχιστον μια ώρα πριν πας στο κρεβάτι.

6) Παίρνεις τα παυσίπονα σαν καραμέλες

Όταν πονάς το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πάρεις ένα παυσίπονο. Όταν όμως το παρακάνεις θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Η παρακεταμόλη, αν και πρόκειται για ένα ήπιο παυσίπονο, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση, δηλαδή πάνω από 3 δισκία την ημέρα, για περισσότερο από 15 ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα ενώ στην περίπτωση κατάχρησή τους (λήψη πάνω από 2 εβδομάδες ή και λιγότερο, όταν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος ή έχει προβλήματα υγείας, π.χ. υπέρταση), υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας, που μπορεί να εκδηλωθεί με γαστρορραγία, αιματολογικές διαταραχές, προβλήματα στα νεφρά κλπ. 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .