Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διαβητικό πόδι: Οι 10 απαραίτητες κινήσεις πρόληψης που προτείνει η ειδικός

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Νοεμβρίου 2017

Κάθε 30 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται ένα πόδι, κάπου στον κόσμο, λόγω του διαβήτη. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης τύπου 2 ή σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια στα κάτω άκρα, με συνέπεια τη διαταραχή στην αισθητικότητα και την αντίληψη του πόνου στα πέλματα. Διάβασε τις 10 απαραίτητες κινήσεις πρόληψης που συνιστά η ειδικός παθολόγος διαβητολόγος και ακολούθησέ τες.


1) Ρύθμισε με τη βοήθεια του διαβητολόγου το σάκχαρό σου. Είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος σακχάρου με κάποιον μετρητή σακχάρου, για να γνωρίζεις τις καθημερινές τιμές του και να αποφύγεις μετέπειτα επιπλοκές στο μέλλον.

2) Μην περπατάς ξυπόλυτος ή με τις κάλτσες, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φρόντισε να φοράς παπούτσια. Υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί μυκητίαση στο δέρμα, λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτυλικών περιοχών από δερματόφυτα. 

3) Φρόντισε να φοράς άνετα παπούτσια, όχι σφιχτά, με σταθερό πάτο, από μαλακό δέρμα ή ύφασμα. Είναι προτιμότερο τα αθλητικά από τα παπούτσια με τακούνια.

4) Μη φοράς σφιχτές κάλτσες. Να προτιμάς κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες όπως οι BUSTER BROWN Βαμβακερές Κάλτσες χωρίς Λάστιχο για Διαβητικά & Πρησμένα Πόδια. Προσφέρουν άνεση και είναι φτιαγμένες από πλήρες βαμβακερό, μη ελαστικό υλικό για να μην ζαρώνουν, να μην διπλώνουν και να μην σας πιέζουν. Μειώνουν το πρήξιμο των ποδιών, βοηθούν να μην ιδρώνουν και να μην πιέζονται τα πόδια, ακόμη και όταν πρήζονται, μειώνουν την πιθανότητα ξεφλουδίσματος, εφίδρωσης και εξανθημάτων, είναι ραμμένες στο χέρι και απολύτως λείες, δεν περιέχουν καθόλου ελαστικό υλικό, βελτιώνουν το κυκλοφορικό, μειώνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και οσμών. Οι διαβητικές κάλτσες Buster Brown έχουν πιστοποιηθεί από την ευρωπαϊκή ένωση ως ‘’medical devices’’ δηλαδη «ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

5) Πλένε τα πόδια σου καθημερινά και στέγνωνέ τα προσεχτικά, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα.

6) Έλεγχε τα πόδια σου καθημερινά για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους. Σε περίπτωση που ανακαλύψεις κάτι μη φυσιολογικό απευθύνσου στον διαβητολόγο σου

7) Η πρόληψη των κάλων και η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης έλκους. Γι΄αυτό μην αφαιρείς τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα επιθέματα. Χρησιμοποίησε μια ελαφρόπετρα όπως η Sponge for Hard Skin της GEHWOL ή απευθύνσου σε έναν ποδολόγο. Θα σε βοηθήσει η PODIA Προστατευτική Θήκη Πολυμερής Γέλης για Κάλους. Ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλούν οι κάλοι και οι σκληρύνσεις στα δάκτυλα των ποδιών. Απορροφούν την πίεση και την τριβή.

8) Μην κάνεις μπάνιο με πολύ ζεστό νερό. Το χλιαρό νερό είναι το καταλληλότερο.

9) Μείωσε την ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ενυδατική κρέμα που περιέχουν ουρία. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και δημιουργήσει πληγές. Μη χρησιμοποιείς βαζελίνη σε τέτοια περίπτωση. Δοκίμασε την PODIA Κρέμα προστασίας & περιποίησης διαβητικού ποδιού. Ενυδατώνει αποτελεσματικά την επιδερμίδα, ανακουφίζει από τη φαγούρα, βελτιώνει τη δερματική μικροκυκλοφορία, προστατεύει από μύκητες και βακτήρια και μειώνει κάλους και σκληρύνσεις.

10) Κόβε τα νύχια σε ευθεία γραμμή για να αποφύγεις την φλεγμονή, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ακόμα και για την ακεραιότητα ενός διαβητικού ποδιού. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς λίμα και να λιμάρεις τα νύχια σου όπως την Crystal Nail File της KORRES που προλαμβάνει το σπάσιμο και προστατεύει την κερατίνη των νυχιών, παρά να τα κόβεις με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Επίσης, μην κόβεις τα νύχια που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο δέρμα. Η μυκητίαση των νυχιών εμφανίζεται συχνά σε άτομα με διαβήτη και με την πάροδο των ετών, καταλήγει σε ένα νύχι που δεν μπορεί να κοπεί με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.


Πότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στον γιατρό

Χρειάζεται να επισκεφτείς τον διαβητολόγο όταν:

  • το πόδι σου πονά
  • το πόδι σου είναι κόκκινο ή μελανό
  • υπάρχει δυσοσμία
  • εμφανιστούν φουσκάλες ή μικρές πληγές
  • νιώθεις μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή καυσαλγίες
  • υπάρχουν φλεγμονές στο δέρμα των ποδιών

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .