Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι κάνεις λάθος όταν παίρνεις αντιβίωση;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Νοεμβρίου 2017

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από τα αντιβιοτικά επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα απλό κρυολόγημα. Ωστόσο η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Χορηγείται πάντοτε από γιατρό για μικροβιακές λοιμώξεις, αυτές δηλαδή που έχουν προκληθεί από μικρόβια. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά! 


Τα βασικά λάθη που κάνεις όταν παίρνεις αντιβίωση

1) Παίρνεις την αντιβίωση των άλλων

Ούτε ο συγγενής, ούτε ο φίλος ούτε ο συνάδελφος είναι υπεύθυνος για την αντιβίωση που θα πάρεις. Ο μόνος υπεύθυνος για να τη χορηγήσει είναι ο γιατρός και κανείς άλλος. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό που ενδείκνυται για την περίπτωσή σου, θα καθορίσει τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα της θεραπείας. Υπάρχουν περισσότερες από 15 διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών που διαφοροποιούνται ως προς τη χημική δομή και τη δράση τους ενάντια στα βακτήρια. Ένα αντιβιοτικό ενδέχεται να καταπολεμά αποτελεσματικά μόνο έναν ή πολλούς τύπους βακτηρίων. Να θυμάσαι πως ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη σε κάποιον, μπορεί να είναι ακατάλληλο για σένα.

2) Δεν σε βοηθά να γίνεις καλά

Όταν νιώθεις άσχημα, θέλεις μια γρήγορη λύση αλλά ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθείς καλύτερα δεν είναι η αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα μικρόβια, οπότε η λήψη αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται. Βάζεις μια χημική ουσία στο σώμα σου που δεν τη χρειάζεσαι. Και υπάρχει μηδενική πιθανότητα να σε βοηθήσει. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να βλάψει. Εκτός από τις παρενέργειες που θα προκαλέσει, μπορεί να κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να καταπολεμήσεις το μικρόβιο, όταν χρειαστεί. Η λάθος χρήση και η κατάχρηση αντιβιοτικών για λοιμώξεις από ιούς είναι από τους βασικότερους λόγους για την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

3) Το γιαούρτι δεν συνιστάται για όλα τα είδη αντιβίωσης

Μην καταναλώνεις γιαούρτι, γάλα ή τυρί με αντιβιοτικά φάρμακα που περιέχουν τετρακυκλίνες ή κινολόνες, γιατί αλληλεπιδρούν με το ασβέστιο και μειώνουν την απορρόφησή τους. Έτσι, η ποσότητα των αντιβιοτικών που φτάνει στον οργανισμό δεν επαρκεί για να σκοτώσει τα μικρόβια. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αντιβιοτικά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρεάζει την απορρόφησή τους.


Παίρνεις αντιβίωση; Συμβουλές για σωστή χρήση

1) Μην παραλείπεις καμία από τις δόσεις του αντιβιοτικού

Φρόντισε να τηρείς αυστηρά τις ώρες που λαμβάνεις το αντιβιοτικό και τις μέρες που έχει συστήσει ο γιατρός, ακόμη κι αν τα συμπτώματα δείχνουν να έχουν περάσει. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. 

2) Διάβαζε τις οδηγίες 

Για να ενημερωθείς για τις πιθανές παρενέργειες, που είναι πολλές και ποικίλες όπως: διάρροια, μυκητιάσεις, κολπίτιδες, αλλεργικές αντιδράσεις, αναφυλακτικό σοκ κ.λπ., διάβαζε τις οδηγίες. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορούν να ευαισθητοποιήσουν ολόκληρο τον οργανισμό και να τον καταστήσουν ευάλωτο και αλλεργικό στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

3) Πρόσεχε τα αντισυλληπτικά 

Αντιβιοτικά που περιέχουν ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη και πενικιλίνη μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. 

4) Μην πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντιβίωση

Ο βασικός λόγος που πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντιβίωση είναι ότι το αλκοόλ και τα αντιβιοτικά επεξεργάζονται από τους ίδιους μηχανισμούς του συκωτιού σου. Αν καταναλώνεις αλκοόλ, το συκώτι σου ασχολείται με αυτό και δεν μπορεί να επεξεργαστεί ικανοποιητικά την αντιβίωση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποσότητα του φαρμάκου που θα καταλήξει στο αίμα σου, οπότε και η αντιβακτηριακή του δράση.

5) Μην κρατάς αντιβιοτικά στο φαρμακείο για μελλοντική χρήση

Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη. Συμβουλεύσου τον φαρμακοποιό σου για τη διάθεση της ποσότητας που τυχόν περίσσεψε μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .